בהוטן המדריך המלא

בהוטן – המדריך המלא למטייל

בהוטן היא מדינה מיוחדת הן מבחינה תרבותית והן מבחינת הנופים שיש לה להציע. המדינה שוכנת גבוה בהרי ההימלאיה, והיא הממלכה הבודהיסטית היחידה שנותרה בעולם. בהוטן פיתחה את פילוסופיית ״האושר הלאומי הגולמי״ (Gross National Happiness), שלפיה פיתוח נמדד באמצעות גישה הוליסטית לרווחה אישית, שאינה מבוססת על המוצר הגולמי הלאומי.

בהוטן Bhutan היא מדינה קטנה בהרי ההימלאיה, בין טיבט, סין והודו. מלבד הנוף הטבעי המהמם של בהוטן, התדמית של המדינה שנשארת כחוויה עבור רוב המבקרים היא התחושה החזקה של תרבות ומסורת שמאחדת את הממלכה ומבדילה אותה באופן מובהק משכנותיה. בהוטן היא האומה הואג׳ריאנה בודהיסטית (סוג של בודהיזם) היחידה בעולם ותורת המסורת הזו השתמרה היטב ומשפיעה על כל היבטי החיים במדינה. בזכות הסביבה המושלמת והנקייה והחברה ההרמונית שלה, הממלכה הקטנה של בהוטן זכתה לכינוי ״השנגרילה האחרונה״.

המדינה עדיין נחשבת כמדינת עולם שלישי, כאשר החקלאות מהווה חלק גדול מהכלכלה במקומות רבים. האדמה בדרך כלל פוריה והאוכלוסיה קטנה. בנוסף, הדור הנוכחי זוכה לחינוך חינם ולכל האזרחים יש גישה לטיפול רפואי בסיסי. מכירת מוצרי טבק אסורה בחוק והעישון בציבור הוא עבירה שנושאת בקנסות.

מקורות הכנסה מרכזיים בממלכה הם התיירות, האנרגיה ההידרואלקטרית והחקלאות. התרבות המסורתית נשמרה היטב, אך לפתיחת המדינה לטלוויזיה באינטרנט בשנת 1999 הייתה השפעה גדולה, והתרבות המודרנית של היום מרוכזת בעיקר בברים ובאולמות סנוקר. כתוצאה, אין כמעט עדות לאמנות, תיאטרון או מוסיקה עכשווית איכותית.

מבחינה תרבותית, בהוטן היא בעיקרה בודהיסטית, כאשר הדזונקה היא השפה הלאומית (אם כי יש וריאציות אזוריות כמו ניב שונה במזרח המדינה), וחלק מהתרבות הוא גם קוד לבוש רווח וסגנון ארכיטקטוני. העם הבהוטני כולל בעיקר את הנאגלופים ושהרצ׳ופים, המכונים בהוטנים מערביים ומזרחיים, והלוצשאמפה (בהוטנים דרומיים), עם ממקור נפאלי גורקי (Nepalese Gurkha). הנאגלופים הם שבטים בהוטנים החיים בחלק המערבי של המדינה. התרבות שלהם קרובה מאוד לזו של שכנתם מצפון, טיבט. בגלל הסכנה האורבת לתרבות המובהקת שלהם מצד המהגרים הנפאלים ההינדואים, שחלקם חיים בבהוטן מזה דורות רבים, רבים גורשו או ברחו למחנות פליטים בנפאל.

האושר הלאומי הגולמי

האידיאולוגיה הזו היא פרי מוחו של מלך בהוטן ג׳יגמה סינגייה ואנגצ׳וק, שלאחר שרכש את החינוך המודרני שלו בהודו ובבריטניה, הגיע למסקנה שהצלחה כלכלית לבדה לא הופכת חברה למאושרת ומסופקת. כתוצאה מכך, זמן קצר לאחר הכתרתו ב-1974, המלך הצעיר החל לבטא את הרעיון של פיתוח סדרה חדשה של קווים מנחים לניהול המדינה. הרעיונות שלו לבשו צורה ובשנת 1998, מדד האושר הלאומי הגולמי (GNH) נוצר ואפשר למדוד אותו על פי ארבע מטרות: הגדלת הצמיחה והפיתוח הכלכליים, שימור ועידוד המורשת התרבותית, עידוד שימוש בר-קיימא של הסביבה, ומיסוד דרכי ממשל טובות. בזמן שהמושג של GNH זכה לשבחים רבים ומהווה מקור משיכה לתיירים, מבקרים פוטנציאליים צריכים להיות מודעים לכך שהרעיון עדיין בשלב הלידה שלו, ומושג ה"אושר הלאומי הגולמי" לא מאוד מורגש כאשר מטיילים במדינה עצמה.

ב- 2011, 68 מדינות הצטרפו לממלכת בהוטן במימון משותף של פתרון שכותרתו ״אושר: לקראת גישה הוליסטית להתפתחות״, שאומץ בקונצנזוס על ידי 193 חברי הועידה הכללית של האו״ם, ולאחר מכן, הממשלה המלכותית של בהוטן כינסה פגישת בכירים לגבי ״אושר ורווחה: הגדרת פרדיגמה כלכלית חדשה״ ב-2 באפריל, 2012 במפקדת האו״ם בניו יורק. בפגישה נקבעו הצעדים הבאים במימוש חזון הרווחה והפרדיגמה הכלכלית בת הקיימא שמטרתה לאחד יעדים כלכליים, חברתיים וסביבתיים. לאחר ההחלטה הזו, בהוטן ממשיכה לקדם אותה וממשיכה לעודד באופן פעיל את המושג "אושר לאומי גולמי" ברחבי העולם.

אקלים בבהוטן

למרות שבמבחינה גיאוגרפית בהוטן די קטנה, מזג האוויר בה משתנה בין אזורי הצפון והדרום ובין העמקים, וזה תלוי בעיקר בגובה שבו נמצאים. בצפון בהוטן, בגבולות טיבט, המדינה מכוסה תמיד בשלג. במערב, במרכז ובמזרח בהוטן (Ha, Paro, Thimphu, Wandue, Trongsa, Bumthang, Trashi Yangtse, Lhuntse) קרוב לוודאי שתתנסו במזג אוויר יותר אירופאי. החורף נמשך מנובמבר עד מרץ. פונקה (Punakha) היא מקרה חריג מאחר שהיא שוכנת במיקום נמוך יותר בעמק, והקיץ בה חם והחורף נעים. האזורים הדרומיים של בהוטן הגובלים בהודו חמים ולחים, ובעלי אקלים סוב-טרופי. בזמן שהמונסון משפיע על צפון הודו, אין לו אותה השפעה כמו בבהוטן. חודשי הקיץ בבהוטן נוטים להיות רטובים יותר, עם ממטרים מבודדים בעיקר בערבים. החורף הוא העונה היבשה ביותר, כאשר האביב והסתיו נוטים להיות בעלי מזג אוויר נעים.

יש בבהוטן ארבע עונות מובהקות הדומות לעונות השנה בארץ באופן כללי. הטמפרטורות בדרום בהוטן נעות בין 15 מעלות צלזיוס בחורף (דצמבר עד פברואר) עד 30 מעלות צלזיוס בקיץ (יוני עד אוגוסט). בטהימפהו, הטווח הוא ממינוס 2.5 מעלות צלזיוס בינואר עד 25 באוגוסט, עם כמות ממטרים של 100 מ״מ. באזורי ההר הגבוהים, הטמפרטורה הממוצעת היא אפס מעלות בחורף ויכולה להגיע ל-10 מעלות צלזיוס בקיץ, עם ממוצע של 350 מ״מ גשם. כמות המשקעים משתנה באופן ניכר ככל שעולים לנקודות גבוהות יותר. ממוצע הממטרים גם משתנה מאזור לאזור.

חשוב לקרוא: מזג האוויר בבהוטן – תכנון טיול למדינה מסתורית וחדשה

אזורים בבהוטן

אפשר לחלק את בהוטן לשלושה אזורים (מרכז בהוטן, מזרח בהוטן, מערב בהוטן) השונים זה מזה מבחינה תרבותית וגיאוגרפית. את אלה אפשר לחלק ל-20 רובעים או dzongkhag .

הכפרים הבהוטנים הם באופן כללי מאוד ציוריים, אך העיירות מתאפיינות במבני בטון תועלתניים ומכוערים – העיירות החריגות שקל להבחין בהן הן טראשי ינגצה (Trashiyangtse) וטראשיגנג (Trashigang) .

ערים בבהוטן

טהימפהו (Thimphu) – עיר הבירה של בהוטן

ג׳קאר (Jakar) בומתאנג (Bumthang) – עיירה אדמיניסטרטיבית בצפון ומקום הולדתו של הבודהיזם בבהוטן.

מונגאר (Mongar) – אחת הערים הגדולות ביותר במזרח בהוטן.

פארו (Paro) – כאן נמצא שדה התעופה של בהוטן ומנזר Taktsang.

Phuentsholing – עיר על גבול הודו. נקודת הכניסה למטיילים המגיעים באוטובוס ממערב בנגל (West Bengal).

סמדרופ ג׳ונקר (Samdrup Jongkhar) – עיר אדמיניסטרטיבית בדרום מזרח בהוטן. נקודת הכניסה למטילים המגיעים ממחוז אסאם (Assam]).

פונקה (Punakha) – בירת החורף הקודמת של בהוטן. עדיין מארחת את כנס הנזירים בחורף.

טראשיגנג (Trashigang) – עיר אדמיניסטרטיבית ציורית במזרח.

טרונגסה (Trongsa) – עיר אדמיניסטרטיבית המפורסמת במנזר המבוצר (דזונג) שלה ובמגדל טרונגסה (Tower of Trongsa).

פארקים לאומיים בבהוטן

הפארק הלאומי ג׳יגמה דורג׳י (Jigme Dorji National Park)

הפארק הלאומי ג׳יגמה סינגייה ואנגצ׳וק (Jigme Singye Wangchuck National Park)

הפארק הלאומי רויאל מאנאס (Royal Manas National Park)

הפארק הלאומי תרמשינגלה (Thrumshingla National Park)

שמורות חיי בר ושמורות טבע בבהוטן

שמורת חיי הבר בומדלינג (Bomdeling Wildlife Sanctuary)

שמורת חיי הבר קאלינג (Khaling Wildlife Sanctuary

שמורת חיי הבר פיבסו (Phibsoo Wildlife Sanctuary)

שמורת חיי הבר סקטנג (Sakteng Wildlife Sanctuary)

שמורת הטבע טורסה סטריקט (Toorsa Strict Nature Reserve)

טיול בבהוטן

רישיונות מסע

רישיונות מסע נדרשים מתיירים זרים כדי לטייל בבהוטן ויש נקודות בדיקה ברוב היציאות מזרחית וצפונית לטהימפהו (Thimphu), שבהם אתם דרושים להראות את המסמכים כדי להמשיך. הנפקת רישיונות מסע בבהוטן מתבצעת ע״י סוכן הנסיעות המקומי שלכם כאשר אתם נרשמים לקבל ויזה לבהוטן. רישיונות אלה מונפקים ע״י משרד ההגירה בטהימפהו (הקצה הצפוני של נורזין לאם (Norzin Lam)), וכמובן מסבכים מאוד את העניינים למטייל בבהוטן.

בהוטן באוטובוסים או רכב

הכבישים החוצים את המדינה מאופיינים בסיבובים, פיתולים ושיפועים תלולים, אבל למרות הטופוגרפיה הקשה, הכבישים מתוחזקים היטב בד״כ ובטוחים לנסיעה. שירותי האוטובוסים המקומיים והבין אזוריים אינם מאוד נוחים והם עוצרים לעתים תכופות. ברוב המיקרים, טיול בבהוטן מתבסס על כך שסוכן הנסיעות המקומי שלכם מארגן לכם רכב עם נהג מקומי למשך הטיול. יחד עם זאת, יש אפשרות לארגן נסיעה באוטובוס מקומי או בין אזורי או במונית . מומלץ לנהוג בבהוטן רק אם יש לכם ניסיון בנהיגה באזורים הרריים בעולם השלישי. איכות משטחי הכבישים משתנה ומלא בפיתולי הרים צרים מאוד.

המהירות המותרת הארצית היא 50 קמ״ש. אל תצפו לממוצע של יותר מ-30 ק״מ בשעה.

טרמפים בבהוטן

מאחר שהתחבורה הציבורית בין הערים בבהוטן לא סדירה, טרמפים הם דרך מקובלת של תחבורה בבהוטן. יחד עם זאת, המחווה הבינלאומית של להרים את האגודל באוויר לא מוכרת ותצטרכו לאותת לרכב חולף כדי שיעצור עבורכם. מאחר שנהגים מסויימים אוספים נוסעים כדרך להשלים את ההכנסה שלהם, מקובל להציע תשלום כאשר יוצאים מהרכב (הכמות מתבססת באופן גס על המרחק, אבל אפשר להשוות אותו לעלות הנסיעה באוטובוס). עם זאת, רוב הנהגים לא דורשים שום דבר וישמחו פשוט לחברה שלכם ולהזדמנות להכיר מישהו חדש. אם אתם מתכוונים לנסוע בטרמפים בבהוטן (ובאזורים כפריים מסויימים אין שום דרך אחרת להסתובב), זה רעיון טוב לקחת איתכם כמה מתנות קטנות להציע לנהגים כאות להערכה שלכם. בדרך כלל מאוד בטוח לנסוע בטרמפים בבהוטן, בעיקר מחוץ לאזורים העירוניים כמו טהימפהו.

כבישים בבהוטן

בשל השטח ההררי, הכבישים הרבה פעמים חסומים בסלעים נופלים במהלך עונת הקיץ. לכן, עדיף להימנע מנסיעה למרחקים ארוכים מתחילת יוני עד סוף אוגוסט. עם זאת, אם עליכם לנסוע בתקופה זו, כדאי לשאת אתכם בקבוק מים וחטיפים כי במקרה של מפולת סלעים, ייקח זמן לפנות את הכביש.

בגובה של 3,750 מ׳, קטע הכביש שרץ דרך מעבר תרומשינגלה (Thrumshingla Pass), המחבר את בומתאנג (Bumthang ) ומונגר (Mongar ) הוא הנקודה הגבוהה ביותר בבהוטן ומציע נופים מדהימים. עם זאת, בגלל הצדדים התלולים של העמק, יש סכנה גדולה במיוחד לנפילת סלעים, אז היו מוכנים להמתנות ארוכות במהלך התקופות הרטובות במיוחד.

אוכל ושתייה בבהוטן

יש שפע של מסעדות בכבישים המהירים בין העיירות הראשיות, והסטנדרטים של ההיגיינה במקומות כאלה סבירים, אבל איכות המזון מאוד נמוכה ואפשרות הבחירה של מנות מוגבלת. בנוסף, אולמות האוכל מציעים סביבה לא יותר טובה ונעימה מאשר לאכול בתחנת אוטובוס. לכן, באופן כללי, עדיף להכין אוכל וחטיפים לדרך לפני שאתם יוצאים.

מה לראות בבהוטן?

רוב התיירים בבהוטן עורכים ״סיורי תרבות״ שבהם הם מבקרים ביעדים חשובים. פארו (Paro), טהימפהו (Thimphu), פונקה (Punakha), וונגדו (Wangdue) וג׳קאר (Jakar) הם יעדים פופולריים לטיול בבהוטן. הלאה משם, האזור שעדיין נותר בלתי מתויר – ז׳מגנג (Zhemgang) – גן עדן לצפרים ולצפייה בחיי בר – ומזרח בהוטן זה עתה נפתחו לתיירות. אם אתם הרפתקנים ורוצים לגלות את האזורים הבלתי נחקרים, מזרח בהוטן היא המקום בשבילכם. החלק המיוחד והלא נגוע הזה של המדינה מציע את החוויה האולטימטיבית. אך אם אתם מגיעים אל בהוטן עם ילדים ומעוניינים בסביבה יותר מבוקרת, טיול במזרח בהוטן יכול להיות מאתגר עבורכם.

מנזרים בבהוטן

מאות מנזרים בודהיסטים מדהימים מנקדים את הנוף בכמה מהאזורים היפים והנידחים ביותר.

מנזר טקטסנג (Taktsang Monastery), הנקרא גם Tiger's Nest (קן הנמר), פארו – זה אחד האתרים הבודהיסטים החשובים ביותר בעולם, והגורו רינפוצ׳ה (Guru Rinpoche) ביקר כאן במאה השמינית בביקורו השני לבהוטן. האמונה היא שהוא הגיע לשם על כנפי נמרה, ומכאן השם קן הנמר. המקדש נבנה על גבי צוק בגובה 1,200 מ׳ בשנת 1692. הטיול למעלה יכול להיות מאוד קשה ויש אפשרות לשכור סוס שיעלה אתכם כמחצית הדרך בעלות של 10 דולר. שירות הרכיבה על הסוס היא בכיוון אחד מלבד והוא מומלץ אם אתם לא בכושר גופני מספק או סובלים ממחלת גבהים. למטיילים עצמאיים, יש אפשרות לשכור מונית כדי להגיע למנזר טקטסנג. אפשר לשכור רכב קטן בעלות של 500 Nu לשני הכיוונים בכ-20 דקות בכיוון אחד. הרכב יוריד אתכם באתר ויחזור לאסוף אתכם  במועד שנקבע מראש.

תוכלו גם לבקר במנזר Kyichu Lhakhang Monastery בדרך לטקטסנג.

Kurje Lhakhang, ג׳קאר. מקדש שנבנה סביב מערה עם הדפס גוף של גורו רינפוצ׳ה מוטבע בקיר. גורו רינפוצ׳ה עשה כאן מדיטציה בביקורו הראשון בבהוטן, וככזה, זהו הסמל הבודהיסטי העתיק ביותר במדינה.

דזונגות/ מצודות

הדזונגים הם מצודות עתיקות שהיום משמשות כמפקדה המנהלית הנזירית של כל אזור. מלבד הארכיטקטורה, שבזכות עצמה שווה את הביקור בדזונג, יש בהן הרבה אוצרות אמנות. אם אתם מתכננים טיול לבהוטן, לא תירצו לפספס ביקור בדזונג אחד לפחות – במיוחד אם אתם מגיעים אל בהוטן עם ילדים.

טצ׳יצ׳הו דזונג (Tashichho Dzong) הוא מנזר בודהיסטי ומצודה בקצה הצפוני של העיר טהימפהו בבהוטן, בגדה המערבית של ואנג צ׳ו (Wang Chu). המנזר שימש כמושבו של ה- Druk Desi (או Dharma Raja), ראש הממשלה האזרחית של בהוטן, משרד שצורף למלוכה מאז 1907, ובירת הקיץ של המדינה.

המבנה העיקרי של הבניין הצבוע בלבן בעל שתי קומות עם מגדלים בעלי שלושה קומות בכל אחד מארבע הפינות ומעליהם גגות זהובים עם שלוש שכבות. יש מגדל מרכזי גדול המכונה utse.

Semtokha Dzong שנבנתה בשנת 1216 בעמק טהימפהו היה הדזונג הראשון שנבנתה במדינה.

דזונגים מנקדים את אזור הכפרים בבהוטן ונבנו לא שימוש בבטון, מסמרים או כל תוכנית שהיא. הדזונגים שבהם ניתן לבקר הם:

  • Punakha Dzong דזונג פונקה
  • Trongsa Dzong דזונג טרונגסה
  • Jakar Dzongדזונג ג׳קאר
  • Lhuentse Dzong דזונג לוטנסה
  • Simtokha Dzong דזונג סימטוקה
  • Gasa Dzong דזונג גאסה
  • Rinpung Dzong דזונג רינפונג
  • Gonggar Dzong דזונג גונגאר
  • Gyantse Dzong דזונג גינטסה
  • Shigatse Dzong דזונג שיגטסה
  • Tashichho Dzong דזונג טשיצ׳ו
  • Kagyu-Dzong קגיו-דזונג
  • Lingzhi Yügyal Dzong דזונג לינזי יוגיאל
  • Drukgyal Dzong דזונג דרוקגיאל
  • Changchukha Dzong דזונג צ׳נגצ׳וקה
  • Tsechen Monastery and Dzong מנזר ודזונג צ׳צ׳ן
  • Shongar Dzong דזונג שונגאר
  • Singye Dzong סינגייה דזונג

טרקים בבהוטן

טרקים היא גם פעילות מאוד פופולרית בטיול לבהוטן. שביל Druk הוא המסלול הפופולרי ביותר שיוצא מפארו לבירה טהימפהו. עם זאת, יש גם מסלולים רבים אחרים, יותר מרשימים. מסלול Jomolhari ומסלולLaya Gasa  גם מאוד פופולריים ונאמר על שהוא אחד ממסלולי הטרק הקשים ביותר בעולם, ולוקח כ-30 יום לסיים. העונה המומלצת לטרק הזה היא מאמצע יוני עד אמצע אוקטובר.

עוד טרקים בבהוטן כוללים את:

  • מסלול בומתאנג Bumthang Owl Trek
  • מסלול צ׳ללה Chelela Trek
  • מסלול אלף אגמי דגאלה Dagala Thousand Lakes Trek
  • מסלול דונגלה Dongla Trek
  • מסלול שביל דרוק Druk Path Trek
  • מסלול המעיין החם דור Dur Hot Spring Trek
  • מסלול גנגג׳ולה Gangjula Trek
  • גנגקר פונסום Gangkar Puensum
  • מסלול גנטי Gantey Trek
  • מסלול ג׳ומולהארי Jomolhari Trek
  • Laya Gasa Trek מסלול לאיה גאסה
  • Lingmithang – Zhemgang Trek מסלול לינגמיתנג – ז׳מגנג
  • Merak Sakteng Trek מסלול מרק סקטנג
  • מסלול על בסיס קהילת נבג׳י קורפו Nabji Korphu Community Based Trek
  • Nubtsona Pata Trek
  • Punakha Winter Trek]
  • Rigsum Goenpa Trek
  • Royal Heritage Trek
  • Sagala Trek
  • Samtengang Trek
  • Sinchula Trek
  • Snowman Trek
  • Wild East Rodungla Trek
  • Dochula Trek

טבע בבהוטן

הסביבה המושלמת של בהוטן מציעה מערכת אקולוגית עשירה ומגוונת, בשל המיקום שלה וההבדלים הגיאוגרפיים והגיוון באקלים, בהוטן צברה לעצמה שם כאחד מעשרת המקומות החמים והחשובים ביותר בעולם לגיוון ביולוגי.

הכרת החשיבות הסביבתית, השימור של הגיוון הביולוגי העשיר שלה היא אחת מפרדיגמות ההתפתחות שלה. ממשלת בהוטן העבירה חוק שלפיו 60% מהיערות שלה יישמרו לתמיד. היום, כ-72% מכל שטח בהוטן מכוסה ביער וכ-26% מאזור האדמה נחשב לאזור שמור המכיל ארבעה פארקים. כתוצאה מכן, בהוטן מציעה סביבה בתולית נפלאה שבדרך כלל מוערכת מאוד על ידי מטיילים בינלאומיים.

שמורות טבע תופסות 35% משטחה של בהוטן. ביניהם, ג׳יגמה סינגייה (Jigme Singye Wangchuck National Park), הפארק הלאומי ואנגצ׳וק  שמשתרע על פני 1,300 קמ״ר, הפארק הלאומי טרומשינגלה (TrumshingLa National Park) המשתרע על פני 768 קמ״ר, הפארק הלאומי רויאל מנאס (Royal Manas National Park) המשתרע על פני 9,938 קמ״ר, הפארק הלאומי ג׳יגמה דורג׳י (Jigme Dorji National Park) המשתרע על פני 4,349 קמ״ר, שמורת החי הבר בומדלינג (Bumdeling Wildlife Sanctuary) המשתרע על פני 1,545 קמ״ר ושמורת החי הבר סקטנג (Sakteng Wildlife Sanctuary) המשתרע על פני 650 קמ״ר.

פסטיבלים

פסטיבלים או בלשון בהוטן צ׳צ׳ו (״היום העשירי״) הם עוד מוקד משיכה גדול בבהוטן ואלה מתקיימים מדי שנה במקדשים ומנזרים ודזונגות שונות ברחבי המדינה. הצ׳צ׳ו הוא בעיקר אירוע דתי שנחגג ביום העשירי של החודש של לוח השנה הירחי והוא חופף ליום הולדתו של הגורו רינפוצ׳ה (Guru Padmasambhava). עם זאת, חודש הצ׳צ׳ו משתנה ממקום למקום וממקדש למקדש. צ׳צ׳ו הוא מקום איסוף חברתי גדול שבו אנשים מהכפרים השונים מתאספים כדי לחזות בריקודי מסיכה דתיים המבוססים על אירועים עוד מתקופת חייו של גורו Padmasambhava במאה השמינית, וכדי לקבלת ברכות מהלאמות. האירוע כולל גם ריקודים בהוטנים ססגוניים והופעות אחרות.

אומרים שכל אחד צריך להשתתף בצ׳צ׳ו כדי לחזות בריקודי המסיכה לפחות פעם אחת כדי לקבל ברכות ולנקות חטאים. כל ריקוד מסיכה שנערך במהלך צ׳צ׳ו בעל סיפור רקע. במנזרים, ריקודי המסיכה מתבצעים על ידי הנזירים, ובכפרים נידחים הנזירים מקיימים אותם ביחד עם גברי הכפר. בין הצ׳צ׳ו הרבים במדינה, הפופולריים ביותר הם אלה המתקיימים בפארו ובטהימפהו, מבחינת ההשתתפות והקהל. מלבד המקומיים, תיירים רבים מרחבי המעולם נמשכים למנהג התרבותי המיוחד, המרגש והצבעוני הזה. הצ׳צ׳ו בפארו ובטהימפהו הם בד״כ הפופולריים ביותר בבהוטן, אבל תיירים מבינים מהר מאוד שהפסטיבלים הקטנים והכפריים יותר הרבה יותר אינטימים. האירוע אינו באווירה כבדת ראש ויש הרבה שמחה, אך מבקרים מתבקשים לזכור שזהו עדיין חג דתי בעל חשיבות גדולה לעם הבהוטני, כך שהציפייה היא שמבקרים יתנהגו בהתאם.

מה לעשות בטיול בבהוטן?

מסלולי טרק – בהוטן היא מקום פופולרי לטרקים, אם כי ההליכה בד״כ קשה מאחר שאין מקומות ללון או לאכול באזורים הגבוהים יותר וכך יש להביא איתכם את כל הציוד והאוכל. הסתיו והאביב הם העונות הטובות ביותר לטרקים. בקיץ, השבילים כל כך בוציים, בזמן שבחורף הם מכוסי שלג. עם זאת, למרות קשיי המסלולים, כל המאמצים ואי הנוחות שווים את זה לגמרי בשל הנוף המהמם והאנשים החמים מאוד שתפגשו בדרך.

חץ וקשת – זהו הספורט הלאומי של בהוטן והתחרויות נערכות ברחבי המדינה ברוב סופי השבוע. מבקרים יזמינו אתכם לצפות בתחרויות וגם להשמיע רעש, עידוד מחיאות כפיים וכו׳ שמלווים את האירועים.

רכיבה על אופניים – אין דרך אחרת לחוות את בהוטן באמת מאשר דרך רכיבה על אופניים. הטבע הנרחב של בהוטן, הערים הקטנות והרדומות, השטח הכפרי, הכבישים הקטנטנים, הנופים המלכותיים וכל השאר הרבה יותר נעימים על אופניים. עם זאת, רכיבה על אופניים בבהוטן אינה קלה מאחר שמדובר בהרי ההימלאיה וזה דורש טיפוס ארוך בגבהים גבוהים יותר מאשר רוב המטיילים רגילים אליהם, ולאחריהם ירידות ארוכות דרך כבישים שכמעט אף פעם לא מספיק רחבים לשני רכבים. הרכיבה על אופניים היא בהחלט הדרך הטובה ביותר לפגוש אנשים וליהנות מבהוטן בצורה חברתית. תהיה לכם הזדמנות לשוחח עם המקומיים ולספוג את האווירה בקצב שלכם ולא בקצב של נהג ממהר.

אמבטיית אבנים חמות: אמבטיית אבנים חמות היא טקס בפני עצמו, אבנים מהנהרות מחוממות עד לצבע אדום חם ומכניסים אותן בהדרגה אל תוך אמבטיית עץ, עם מים ועלי ארטמסיה (לענה) מפוזרים. האבנים הלוהטות מחממות את המים בהדרגה ומשחררות מינרלים אל תוך המים. באופן מסורתי, טקסי האמבטיה האלה נערכים על גדות נהר, עם מלאי גדול של אבנים ומים ובד״כ בשעת חשיכה באוויר הפתוח.

חתונות בודהיסטיות טקסיות: חתונה בהוטנית היא חוויה משמעותית והיא מציינת את האיחוד האלוהי של המוח, הגוף והנפש של שני אנשים. יותר מאשר חילופי נדרים וטבעות, הטקס מסמל את חשיבות הקשר בין שותפים ומשמש כדי להאציל על בני הזוג את ההגנה והברכה של הגורואים לחיים ארוכים של אהבה ואושר.

ניתן לארגן עם רשות מיוחדת בלבד ביקור ודיון עם נזירים בודהיסטים צעירים, קריאה אסטרולוגית בודהיסטית, טיול למנזר נזירות מבודד, תצוגת קשתות, ארוחות ערב עם תצוגות בישול בחוות מקומיות. כמפעילי סיורים בינלאומי עם שותף בהוטני, Boundless Journeys יכולים לארגן את הדברים האלה ועוד עבור האורחים שלהם והם עושים בדיקה יסודית של בתי מלון, מדריכים ופעילויות בסיורים שלהם בבהוטן. הם מטפלים בטיסות פנימיות אל תוך המדינה וכן באשרות כניסה.

איזו שפה מדברים בבהוטן?

השפה הרשמית ושפת המסחר של בהוטן היא דזונגקה – שפה סינו-טיבטית שכתובה בכתב יד טיבטי. דזונגקה היא השפה העיקרית של מערב בהוטן, כאשר יש קרוב לשני תריסר שפות סינו-טיבטיות אחרות ברחבי המדינה, כולל שארצ׳פוקה במזרח ובומתנגקה בבומתאנג.

רוב הבהוטנים דוברי נפאלי, שהיא השפה המקומית של רוב הבהוטנים המתגוררים בדרום המדינה.

בזכות הנוכחות של  של תקשורת ומסחר הודים, רוב האנשים באזורים העירוניים מבינים גם אנגלית ו/או הודית.

ביטויים ייחודיים לבהוטן

  • La. הסיומת משמשת כתואר כבוד ובהוטנים רבים מרגישים שהדברים שהם אומרים נשמעים בוטים מדי אלא אם כן הם משתמשים בסיומת הזו והם משתמשים בה גם כשהם מדברים אנגלית. כך שאל תופתעו אם תשמעו ביטויים כמו Yes-la או I’m not sure-la. זה פשוט עניין של כבוד.
  • המילה Reach (׳להגיע׳). בבהוטן, הפועל ׳להגיע׳ נאמר במשמעות של ׳לקחת׳ או ׳להתלוות׳ לאדם. למשל: I'll reach you to the bus station (״אני אגיע/אביא/אלווה אותך לתחנת האוטובוס״).
  • בן דוד-אח, בן דוד-אחות. משפחות מורחבות החיות באותו בית זה דבר נפוץ בבהוטן. כתוצאה מכך, ההפרדה בין אחים ואחיות ובין בני דודים מטושטש, כך שזה לא בלתי נפוץ שיכירו אתכם ל״בן דוד-אח״ או ״בת דודה-אחות״. למרות שאלה הם בני דודים בלבד, משתמשים בכינויים האלה באנגלית כדי להדגיש שזה אדם יותר מקורב.
  • BST. המשמעות המדוייקת של הביטוי היא ׳הזמן הסטנדרטי בבהוטן׳, אבל הבהוטנים ידועים לשמצה בכך שהם מאחרים או פשוט לא מגיעים בכלל, משתמשים בביטוי במשמעות של ״זמן נמתח בהוטני׳ ('Bhutan Stretchable Time). לכן, כאשר מישהו מאחר, הם הרבה פעמים יתרצו את זה ויגידו שהם פועלים ע״פ BST.

קניות בבהוטן

מט"ח לבהוטן

המטבע הרשמי של בהוטן הוא נגולטורם (ngultrum (Nu.)) שצמוד 1:1 לרופי ההודי. עם זאת, שטרות של 500 ו-1000 רופי אסורות מבחינה טכנית ע״י ממשלת בהוטן, אם כי מוסדות לא ממשלתיים רבים מקבלים את השטר של 500 רופי. ההגבלות על ייצוא רופי הודי הוסרו בשנת 2014 וכל האזרחים רשאים להביא איתם כמות בלתי מוגבלת של מטבעות אל תוך בהוטן.

ברוב העסקים בבהוטן מקבלים גם דולרים אמריקאים. יש צורך במטבע בהוטני רק להוצאות אישיות באזורי הכפרים ולרכישת מזכרות קטנות.

רוב המסופים האוטומטיים למשיכת מזומנים בבהוטן – המתרכזים בעיקר בטהימפהו ובפארו – תואמים עכשיו לכרטיסי אשראי בינלאומיים כמו ויזה, מאסטרקארד ומאסטרו. עם זאת, השירות לא אמין במיוחד, וכדאי להסתובב עם מלאי של נגולטרום, רופי או דולרים.

אם כל זה לא מצליח, הבנקים ובתי המלון הגדולים ימירו את הדולר האמריקאי שלכם בנגולטרום ולהיפך. זכרו לשמור על הקבלה שאתם מקבלים בבנק כדי לקבל חזרה דולרים.

שופינג בבהוטן – מזכרות מומלצות

בדים ארוגים – הבד הבהוטני הארוג אהוב בכל העולם וזמין בבגדים, בציורי קיר, מחצלות ושטיחים.

יאתרה – בד ארוג בעל צבעים בהירים עשוי מצמר וצבוע בצבעים טבעיים. נמכר כחתיכות או תפור אל תוך מעילים, תיקים, שטיחים וקישוטי קיר. אפשר לרכוש יאתרה בטהימפהו ובאזורים קרים אחרים, אבל זה מוצר מיוחד באזור ג׳קאר (Jakar).

דאפה (Dappa) – קערות עץ בעבודת יד. חצאי הקערה מתאימים באופן מדויק ואפשר להשתמש בהם לנשיאת אוכל מבושל וזו הפונקציה שלהן, אבל אפשר גם להשתמש בהן כקערת סלט או עוגיות. דאפה היא עבודת יד מיוחדת של אזור טראשי ינגצה (Trashi Yangtse), אבל אפשר לרכוש אותן בכל המדינה.

בנגצ׳ונג (Bangchung) – סלסלות במבוק קטנות משני חצאים שמתהדקים. זה מוצר מיוחד של דרום בהוטן, אבל הן זמינות בכל רחבי המדינה.

אוכל בבהוטן

אורז הוא מאכל בסיסי בכל ארוחה. יחד עם אורז מגישים מנות של ירקות או בשרים המבושלות עם צ׳ילי ו/או גבינה.

המטבח הבהוטני מתאפיין בטעם עיקרי שהוא הצ׳ילי. את התוספת האדומה הקטנה הזו מוסיפים לא רק לכל מנה אלא הרבה פעמים גם אוכלים אותו בעצמו מאחר שצ׳ילי טרי נחשב לירק. כך שאם אתם לא אוהדים של אוכל חריף, כדאי שתיידעו את המלצר לפני הזמנת מנה אם אתם לא רוצים לבלות את השעה הבאה בניסיון להתגבר על החריפות עם חלב או יוגורט.

אוכל אירופאי ואמריקאי זמין עכשיו במסעדות מסויימות בטהימפהו המגישות צ׳יפס, צלעות חזיר או בשר, פיצה וכו׳.

מנות צמחוניות

Ema-datsi – המשמעות של ״אמה״ היא צ׳ילי ו״דטסי״ היא גבינת קוטג׳, דומה למנה Welsh rarebit (גבינה מותכת על צנים, עם צ'ילי)

Kewa-datsi – מנת תפוח אדמה, גבינה וצ׳ילי.

Shamu-datsi. – מנת פטריות, גבינה וצ׳ילי

קווה-דסטי ושאמו-דסטי נוטות להיות פחות חריפות מאמה-דטסי, כל שלוש המנות בד״כ מוגשות עם אורז.

מותר פניר (Mutter paneer). זאת אמנם לא מנה בהוטנית, אבל המנה ההודית המוכרת הזו של אפונה קארי וגבינה זמינה בכל בהוטן ולכן מהווה בחירה נוספת עבור צמחוניים.

מומו גבינה (Cheese momo). לחמניה קטנה מאודה שבאופן מסורתי מכילה גבינה, כרוב ולפעמים בצל. בימינו המנה יכולה גם להכיל ירקות אחרים, כולל פפאיה ירוקה במקום כרוב.

קהולי (Khuli). פנקייקס כוסמת – מנה מיוחדת של אזור בומתאנג (Bumthang). מוגשים בד״כ עם אמה-דטסי כאלטרנטיבה לאורז.

פוטה Puta. מנה של אטריות כוסמת, מושת בד״כ עם גוש חלב חמוץ (curd).

Imtrat היא רשת קנטינות שמוכרות מנות הודיות מצויינות וכן תה, מדי יום מ-9:30 עד 16:30. איכות המזון מאוד טובה והמחיר נמוך. הקנטינות ממוקמות ברחבי המדינה, ובעיקר לאורך הכבישים הראשיים.

אוכל צמחוני הודי טוב בטהימפהו זמין בכמה מסעדות צמחוניות השוכנות בנורזין לאם, הרחוב הראשי של מרכז העיר. המחירים סבירים.

ביטחון בבהוטן

בהוטן היא אחד המקומות הבטוחים ביותר בעולם עבור תיירים. השימוש בסמים והאלימות מצד כנופיות וכן אלימות במשפחה הן תופעות די נפוצות בערים, אך הפשע בבהוטן מופנה למקומיים וכמעט אף פעם לא משפיע על תיירים. המשטרה בטהימפהו די פעילה והם דואגים לבצע סריקות בעיר בשעות הלילה המאוחרות כדי להבטיח את בטיחות התושבים.

דובים מהווים סכנה באזורי ההרים הרחוקים.

מוצרים המכילים טבק (סיגריות, טבק לעיסה וכו׳) אסורים בכל בהוטן (המדינה היחידה בעולם היום בעלת האיסור הזה) והקנסות על אחזקה או שימוש יכולים להיות חמורים. מותר להכניס 200 סיגריות לאחר שאתם משלמים מכס בנמל התעופה או בנקודות הכניסה למדינה דרך היבשה.

מבקרים להט״בים

הומוסקסואליות אינה חוקית בבהוטן והקנס הוא של חודש עד שנה, אבל האיסור אינו נכפה על ידי הרשויות.

טיול בבהוטן – איך להישאר בריאים?

בבהוטן יש שירות בריאות אוניברסלי – בתי חולים ומרפאות מפוזרים בכל רחבי המדינה, אפילו באזורים נידחים. עם זאת, אל תצפו למתקני היי-טק, וביחידות בריאות בסיסיות (Basic Health Units) רבות הרופא התורן הרבה פעמים לא נמצא.

מוסדות רפואיים לילידים נמצאים בכל הבירות האזוריות, כאשר הגדול שבהם נמצא בטהימפהו, כך שיש אפשרות לקבל אבחנה וטיפול באמצעות חומרים טבעיים בלבד כאשר אתם בבהוטן.

מחלות שמועברות דרך המים, כמו שלשול, דיזנטריה, גיארדיה ואפילו טיפוס אינן בלתי שכיחות בבהוטן, בעיקר במהלך עונת המונסון בקיץ. לכן, ודאו שאתם מרתיחים את כל המים שברשותכם לפני שתישתו.

למקרי חירום, כדאי להצטייד בציוד עזרה ראשונה כולל אנטיביוטיקה ומשככי כאבים.

מחלת גבהים יכולה לתקוף גם בגבהים של 2,500 מ׳ בלבד. היזהרו מזה לפני שאתם יוצאים להרפתקה בהרים. אם אתם סובלים מקוצר נשימה, דפיקות לב וכאבי ראש חמורים, יידעו את המדריך שלכם ורדו לגובה נמוך יותר מיד. יש להתייחס למחלת גבהים בחומרה כי יש בה סכנת מוות.

סטנדרט ההיגיינה ברמה מקובלת באזורי התיירות. עם זאת, זה רעיון טוב להגיע עם תרופות נגד כאבי בטן או בחילות.

אוכלוסיית כלבי הרחוב גבוהה מאוד בטהימפהו (ובמידה קטנה יותר בערים רבות אחרות). רוב בעלי החיים מאוד מבוייתים ויש רק מעט מאוד מקרים שבהם הם נשכו תיירים. עדיין, עדיף להיות זהירים יתר על המידה מאשר להטריד את בעלי החיים, ואם במקרה ננשכתם, ודאו שאתם מקבלים חיסון מיידי נגד כלבת. אם אתם מגיעים אל בהוטן עם ילדים – הזהירו אותם שלא להתקרב לכלבי רחוב.

מלריה וקדחת דנגי אינן בעיות נפוצות בבהוטן, אם כי המחלות פורצות לפעמים באזורים הקרובים לגבול ההודי במהלך עונת המונסון בקיץ.

כבוד למנהגים המקומיים בבהוטן

משפחת המלוכה הבהוטנית צברה הרבה כבוד בבהוטן, כמו גם הואריג׳יאנה בודהיזם, הדת של המדינה. אל תתבטאו נגד הנושאים האלה. רוב הבהוטנים ייפגעו מכך.

תמיד חלפו על פני "אבני מאני", סטופות וחפצי דת אחרים כאשר הצד הימני שלכם קרוב לחפץ, וסובבו את גלגלי התפילה בכיוון השעון. לעולם אל תשבו על אבני מאני או סטופות.

כאשר אתם מבקרים במקדשים, הסירו את הנעליים ואת כיסוי הראש שלכם ולבשו בגדים שמביעים כבוד לקדושת האתר. ודאו שאתם מתלבשים בצורה שמרנית וצנועה. בנוסף, אל תצטלמו בתוך המקדש.

במנזרים, מקובל להציע תרומה קטנה לנזירים כאות כבוד, וגם לפסלים הבודהיסטים. יש הרבה מקומות בכל מקדש שבו אתם יכולים לתרום, ומצופה מכם שתתרמו תרומה קטנה בכל מקום. אפשר להוסיף פתקים אך זה לא חובה.

אסור על פי חוק לעשן במנזרים ובמקומות ציבוריים. מוצרים הכוללים טבק (סיגריות, טבק לעיסה וכו׳) מוחרמים בכל בהוטן והקנסות על אחזקתם או השימוש בהם עשויים להיות חמורים.

הבהוטנים מחשיבים רבים מהאגמים שלהם כמקומות המשכן של אלים או רוחות. אל תשחו ואל תשטפו את בגדיכם או תשליכו אבנים אל תוך האגמים.

המושג של כבוד חשוב בכל המדינה. אין להרים את הקול, לאבד שליטה על הכעס או לקרוא למישהו בכינוי גנאי באופן ישיר כי הבהוטנים מאוד רגישים לכך.

הוספת תגובה

ביטוח נסיעות לחו''ל
כרטיסי ספורט

עדכוני מבצעי נופש

הורדת אפליקציה
חופשה בישראל