מד ליד: מה הם ההבדלים בין השתלת כליה מתורם חי לתורם מת?

מאמר ע"י מד ליד

הכליות ממלאות תפקיד מכריע בשמירה על בריאותנו, הן אחראיות על סינון תוצרי פסולת מהדם, ויסות לחץ הדם ושליטה במאזן האלקטרוליטים. כאשר תפקודים אלה משתבשים עקב נזק או מחלה, אנו מתכוונים בדרך כלל למצב המכונה מחלת כליות. איום שקט, מחלת כליות לעתים קרובות מתקדמת מבלי לשים לב עד שהיא מגיעה לשלב מתקדם.

סוגי ושכיחות מחלת כליות – מצבים רבים עלולים לגרום למחלת כליות, שכל אחד מהם מבטא מאפיינים מגוונים. אלה כוללים מחלת כליות כרונית (CKD), מחלת כליות פוליציסטית (PKD), גלומרולונפריטיס, אם להזכיר כמה. מחלת כליות כרונית, הצורה הנפוצה ביותר של אי ספיקת כליות, גונבת בשקט את תפקוד הכליות לאורך זמן. על פי מחקרים, מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מצורה כלשהי של מחלת כליות. בישראל לבדה השכיחות של מחלת כליות כרונית עומדת על כ-10%.

גורמי סיכון וגורמים – גורמים שונים יכולים להגביר את הסיכון לפתח מחלת כליות, המקיפה היבטים גנטיים ואורח חיים. גורמים תורשתיים משחקים תפקיד משמעותי, כמו גם מצבים כמו סוכרת ויתר לחץ דם. בחירות אורח חיים כגון תזונה לקויה, עישון וצריכת אלכוהול מופרזת מחמירות את הפגיעות למחלת כליות. במקרים רבים, מחלות אלה ניתנות למניעה באמצעות אורח חיים בריא.

 

מהו תורם אלטרואיסטי?

תורם אלטרואיסטי הוא תורם איבר, במקרה זה כליה, מיוזמתו ומרצונו. התורם פונה למרכז להשתלות ונבדק להתאמה עבור תרומת כליה. משנמצא מטופל מתאים, מקשרים בין התורם למטופל לצורך קצירת האיבר והשתלתו.

כאשר אדם בריא בוחר לתרום אחת משתי כליותיו לטובת הצלחת חיים על ידי השתלה בגופו של מטופל חולה כליות הוא בוחר לתת חיים חדשים לאותו החולה.

תרומה מאדם חי נפוצה בקרב בני משפחה מקרבה ראשונה, חברים קרובים הקשורים רגשית, וגם תורמים זרים שבוחרים להעניק חיים לאדם זר שהם לא מכירים כמצווה, הרגשה של שליחות, ושאיפה לעזור להציל חיים.

צריך להבין כי לא כל החולים הם מועמדים מתאימים להשתלת כליה וגם לא כל מי שרוצה לתרום כליה יכול לעשות זאת. לבריאותו הכללית של האדם, למחלות נלוות ולהיענות לטיפול יש השפעה משמעותית על ההסתברות להצלחת ההשתלה. במד ליד מבצעים בדיקות רפואיות מקיפות כדי להבטיח תאימות איברים ומוכנות המטופל לתהליך ההשתלה.

המחסור באיברים מתאימים להשתלה כדי לענות על הביקוש מהווה אתגר משמעותי בהשתלת כליה. לכן, הוקמה מערכת שתבטיח חלוקת איברים הוגנת ככל האפשר בין חולים ברשימת ההמתנה. ההקצאה מבוססת בדרך כלל על גורמים כגון דחיפות, משך הזמן ברשימת ההמתנה והתאמה בין התורם למקבל.

מחלת כליות גורמת לא רק למצוקה פיזית אלא גם רגשית, ומשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים. ככל שהוא מתקדם, זה יכול להוביל לסיבוכים בריאותיים חמורים כגון אנמיה ומחלות לב וכלי דם. יתר על כן, מחלת כליות יכולה להוביל בהדרגה לאי ספיקת כליות, מצב הדורש דיאליזה או השתלה כדי להתקיים.

 

ייעוץ וליווי להשתלת כליה דרך מד ליד ורוברט שפולנסקי

רוברט שפולנסקי הוא מנכ"ל חברת מד ליד המובילה בארץ התחום תיירות מרפא אשר מלווה חולי כליות רבים בדרך לניתוח השתלת כליה. שפולנסקי מוכר כמומחה בתחום עם מעל 15 שנות פעילות ושיתוף פעולה עם 14 מרכזי השתלות ברחבי העולם. בחברה מתגאים בנתון המדהים של 98% השתלות כליה מוצלחות שקודמו על יד רוברט שפולנסקי, ויותר מ-1500 מושתלי כליה שזכו לקבל את חייהם חזרה., ניסיונו הרב ומקצועיותו ללא דופי הפכו אותו לשם דבר בתחום והוא מוכר בארץ ובעולם כמומחה מוביל בתחום הייעוץ להשתלות כליה.

לסרטוני ממליצים ולקוחות שעברו את הטיפול לחצו כאן.

עבור חולים אשר מתמודדים עם מחלת כליות סופנית, השתלת כליה הופכת לאמצעי מציל חיים חיוני. הליך כירורגי זה כרוך בהחלפת הכליה הכושלת בכליה בריאה מתורם. היתרונות של השתלת כליה על פני דיאליזה וצורות טיפול אחרות הם עצומים, ובראשם שיפור משמעותי באיכות החיים.

לא כל החולים עם מחלת כליות יכולים להיות זכאים להשתלה. יש תהליך הערכה קפדני עבור מושתלים פוטנציאליים הכולל הערכות של הבריאות הגופנית הכללית שלך, מצב נפשי ותמיכה מהסביבה. לצד המסוגלות של המטופל לעמוד בלחץ של הניתוח ובמחויבות לכל החיים של נטילת תרופות מדכאות חיסון לאחר ההשתלה.

היתרון בהשתלת כליה מתורם חי

מציאת תורם מתאים כרוכה בתהליך התאמה מורכב אשר לוקח בחשבון תאימות דם ורקמות. הכליה יכולה להגיע מתורם חי או מת. תרומות חיות מגיעות לעתים קרובות מבני משפחה או חברים קרובים, אך במקרים מסוימים, תורם אלטרואיסטי אנונימי עשוי להצטרף. תורמים שנפטרו הם אנשים שהסכימו לתרומת איברים עם מותם.

כאמור, ישנם יתרונות ברורים להשתלת כליה מתורם חי:

תוחלת חיים של השתל מן החי – 20 שנה ויותר

תוחלת חיים של השתל מן המת – 5-8 שנים

סיכוי לדחייה מיידית מתורם חי – 2%

סיכוי לדחייה מיידית מתורם מת – 35%

תחילת תפקוד השתל לאחר השתלה מן החי – מיד לאחר ההשתלה

תחילת תפקוד השתל לאחר השתלה מן המת – כשבועיים עד שלושה

מבחינת הליך ההשתלה עצמו,  ההבדלים בין תורם חי להשתלת תורם שנפטר הם רבים ולעתים קרובות מתמקדים במצב האיבר שנתרם ובאילוצי זמן. כליות תורמות חיות נוטות לתפקד מיד לאחר ההשתלה מכיוון שהן היו מחוץ לגוף במשך תקופה קצרה מאוד. לעומת זאת, לכליות מתורמים שנפטרו עשויים לקחת כמה ימים לתפקד בתפוקה מלאה בשל תהליך השימור הארוך יותר.

לאחר השתלת כליה, המושתלים יצטרכו לדבוק במשטר קפדני של טיפול ותרופות לאחר ההשתלה כדי להבטיח שגופם לא ידחה את הכליה החדשה. זה כולל נטילת תרופות לדיכוי מערכת החיסון, שמירה על תזונה מאוזנת, בדיקות קבועות ואורח חיים בריא כדי למקסם את תוחלת החיים של האיבר המושתל.

הודות להתקדמות הטכנולוגיה הרפואית והתרופות המדכאות את מערכת החיסון, התחזית ארוכת הטווח למושתלי כליה מבטיחה. עם זאת, כפי שמפורט בסעיף 'רקע למחלת כליות', המאבק במחלת הכליות אינו מסתיים בהשתלה מוצלחת. אנשים חייבים להתחייב לשינויים מתמשכים באורח החיים למען בריאות הכליה החדשה שלהם.

לעוד מידע על מד ליד באתר מד ליד ישראל.

הוספת תגובה

    להזמנת חדרי מלון השאירו הודעה וסוכן נסיעות יחזור אליכם במהרה

    השם שלך (חובה)

    האימייל שלך: (חובה)

    הטלפון

    המסר שלך ( חשוב לרשום יעד)

    ביטוח נסיעות לחו''ל
    כרטיסי ספורט

    עדכוני מבצעי נופש

    הורדת אפליקציה
    חופשה בישראל