קייב עם ילדים

קייב עם ילדים – חופשה משפחתית בבירת אוקראינה

קייב בירת אוקראינה הפכה בשנים האחרונות לאחד היעדים האטרקטיביים למטייל הישראלי, בגלל הטיסות הישירות, המחירים הזולים, ומיגוון רב של אטרקציות תיירותיות. במדריך זה תוכלו למצוא מידע מפורט על אטרקציות בקייב – כולל המלצות רבות עבור משפחות המגיעות אל קייב עם ילדים בכל הגילאים, וטיפים חשובים על קייב למטייל – כולל מסעדות כשרות בקייב, תחבורה בקייב ועוד ועוד

קייב ( Kiev ) היא הבירה והעיר הגדולה ביותר של אוקראינה ויש בה 3 מיליון תושבים מבחינה רשמית (באופן בלתי רשמי חיים בה עד 4 מיליון תושבים). העיר הוקמה על גדות נהר דניפרו (Dnipro River). האוקראינים מאוד גאים בתפקידה של הבירה שלהם בהקמת הציווליזציה האירופאית במזרח אירופה. קייב היא אחת הערים העתיקות ביותר במזרח אירופה, עם היסטוריה שמתחילה לפחות מהמאה החמישית, אם כי ההתיישבות באזור החלה הרבה לפני כן. עד המאה התשיעית, קייב כבר הפכה לבירה הלא רשמית של המדינה המזרח סלאבית ההולכת ומתהוות. בין המאות העשירית וה-13, העיר הגיעה לתור הזהב שלה כבירתה של המדינה האוקראינית הראשונה המוכרת היום כרוס הקייבית או רוס של קייב (Kyivan Rus). המדינה הזו עזרה ליצור את היסודות הדתיים והתרבותיים של מדינות אוקראינה, בלארוס וגם רוסיה של היום.

חופשה בקייב – עוד באותו נושא:

השכרת רכב בקייב – מידע חשוב והשוואת מחירים

בתי מלון מומלצים בקייב למשפחות עם ילדים

טיסות לקייב – השוואת מחירים ומידע למטייל

באמצע המאה ה-13, רוס הקייבית נשלטה בידי המונגולים. מאוחר יותר באותה מאה, קייב הפכה להיות חלק מהדוכסות הגדולה של ליטא. בשנת 1569 העיר סופחה לאיחוד הפוני-ליטאי ובשנת 1654 היא שוחררה מהאיחוד ע"י בוגדן חמלניצקי הקוזאק שאז העביר את העיר לידי רוסיה. הפעולה הזו ממשיכה להוות נקודה רגישה עבור הלאומניים האוקראינים עד היום.

בשנת 1775, קייב סופחה לאימפריה הרוסית. העיר נותרה תחת שליטה רוסית, כאשר למשך תקופות קצרות בין 1918-1920 הייתה עצמאית. במהלך שתי המאות האלה, קייב הפכה יותר ויותר רוסית ורוסים רבים היגרו אליה. לאחר התמוטטות ברית המועצות ב-1991, קייב הפכה לבירתה של אוקראינה העצמאית וכיום היא מגבשת את מקומה כבירה אירופאית גדולה.

אוכלוסייתה של קייב נאמדת בכשלושה מיליון תושבים (אומדן של 2006). כ-85% מהתושבים מזהים עצמם כאוקראינים וכ-12% כרוסים. עם זאת, שיעורי מפקד האוכלוסין אינם נחשבים לאמינים במיוחד. הרבה מיעוטים חיים בעיר, ביניהם יהודים, גיאורגים, פולנים, רומנים וטטארים. מאז 2001, לא רק שאוכלוסיית קייב גדלה, גם כמות האנשים המכריזים על עצמם כבני הלאום האוקראיני צמח איתה. זה כנראה תוצאה של התנועה הלאומנית האוקראינית החזקה שהתרכזה בקייב במהלך המהפיכה הכתומה (אוקטובר 2004 עד ינואר 2005).

מבחינה רשמית, כל התמרורים בקייב חייבים להיות באוקראינית בלבד, אך מאז 2011, תמרורים עם כיתוב באותיות לטיניות הוצבו במרכז קייב. למרות שתושבים רבים ממשיכים לדבר רוסית מאז ימי ברית המועצות, רובם בכל זאת ממוצא אתני אוקראיני. היום שומעים יותר ויותר אנשים המדברים אוקראינית ברחובות קייב – השפה האוקראינית כיום חווה תחייה והיא משמשת כשפה המדוברת הראשית בעיר שוב, אחרי שבקושי שמעו אותה מאז תחילת המאה ה-20 כשהרשויות הרוסיות לא עודדו שימוש בשפה האוקראינית.

הטמפרטורות הממוצעות בקייב מגיעות למקסימום של 26ºC ומינימום של 15ºC בקיץ ולמקסימום -2°C של ומינימום של  -8ºC בחורף. האביב והסתיו בקייב יכולים להיות מאוד קצרים. שרב שבו מידות החום מגיעות עד  38ºC  לא מאוד נפוץ אבל כבר קרה בקייב בחודשי הקיץ, וקרה חזקה עם  -20ºC מתחת לאפס גם לא בלתי נפוצה בחורף בקייב.

באופן כללי, תושבי קייב הם מארחים טובים וישמחו לעזור למטייל – אך עם זאת, אם אתם לא דוברי אוקראינית או רוסית, יכול להיות שיהיה קשה לתקשר במסעדות ובחנויות אם כי זה אמור להשתנות עם הזמן ככל שיותר תושבים בקייב מתחילים ללמוד את השפה האנגלית.

פארקי מים בקייב

פארק המים דרים טאון (Dream Town Aqua park) – הפארק שוכן בגדה השמאלית של העיר בתוך קניון הנקרא Dream Town. הוא נחשב לאחד מפארקי המים הגדולים ביותר באירופה ומשתרע על פני שטח של 24 אלף מ"ר. יש בו 14 רמות שונות של מגלשות אקסטרים, שתי בריכות גלים, שלושה נהרות זורמים, לגונה, ג'קוזי עם 55 מקומות, בריכת שחייה לפולו מים, אזור ילדים בגודל של 3,000 מ"ר עם מתקני מים ומתקנים רגילים, הוקי אוויר וטניס שולחן. תפוסת הפארק היא 3,500 אנשים והוא אחת האטרקציות הפופולריות בקייב למשפחות עם ילדים.

פארק המים 'טרמינל' (Terminal Water Park) – הפארק משתרע על שטח של 20 אלף מ"ר, יש בו 11 מגלשות מים שונות בהתאם להעדפות שלכם. בין אתם רוצים מגלשות מהירות, מגלשות נחש או מערבולות אקסטרים. לילדים יש מיני פארק שלם בו תותח מים, בריכה, מגלשות ומתקני התזה עם מים חמימים. יש במיני פארק גם בריכת גלים בסגנון אוקיינוס, עם גלים המגיעים עד גובה 1.5 מ'. אם אתם מגיעים אל קייב עם ילדים פעילים, תוכלו לשבת בבית הקפה הסמוך כדי לצבור כוחות. יש פיצריה נהדרת, בר סושי ומסעדה המגישה אוכל ביתי אמיתי.

קייב למטייל – אטרקציות מומלצות

מוזיאון צ'רנוביל (Chornobyl Museum) –  מוזיאון מרתק ומרגש,  בו תמצאו המון סמלים הקשורים בהשלכות אסון צ'רנוביל, אבל לא ממש הרבה מידע לגבי הרקע של המפעל או כל דבר טכני. האסון הגרעיני בצ'רנוביל הוא אחד האסונות המזעזעים בהיסטוריה של אוקראינה והעולם כולו ומדובר על חוויה קשה, אשר איננה מומלצת למשפחות המגיעות אל קייב עם ילדים קטנים. אין שילוט באנגלית, אבל מדריכי השמע באנגלית מאוד טובים ומומלצים ועומדים לרשות מבקרים בתשלום. שעות פתיחה: שני-שישי 10-18, שבת 10-17. כתובת: Khoryv Lane, 1 (Metro “Kontraktova Ploshcha”), ☎ 0038 (044) 417-54-22

Khreshchatyk Street  (Хрещатик) – החלק הראשי של מרכז קייב. הוא סגור לתנועה בסופי שבוע מסויימים ומלא במופעי רחוב ואנשים המשוטטים להם ברחובות. מקום הומה אדם ומאוד נחמד להסתובבבאיזור זה של מרכז קייב עם הילדים ולהסתכל על אנשים. תחנות מטרו:  Maidan Nezalezhnosti או Khreshchatyk.

לאוורת קייב-פצ'רסק (Kyiv Pechersk Lavra) (מנזר המערות – Печерськалавра), אחד מהמנזרים העתיקים והחשובים ביותר באוקראינה. רק המנזרים החשובים ביותר הוגדרו כ"לאוורה". היו רק ארבעה כאלה, ומתוכם מנזר המערות היה העתיק ביותר. הוא נוסד בשנת 1077 ע"י אנטוני הקדוש. המערות נחפרו ע"י הכמרים שחיו שם כנזירים מתבודדים. היום, המערות נחשבות למקום יקר ערך בעיני מאמינים ותיירים המגיעים כדי לבקר את מומיות הנזירים ולעולי הרגל יש עדיין גישה לכנסייה התת-קרקעית. יש שני חלקים לקומפלקס המודרני: הלאברה העליונה שבבעלות המדינה, הכוללת מספר מוזיאונים (בדמי כניסה, רובם פתוחים עד 18:00) והלאברה התחתונה בבעלות הכנסייה האורתודוקסית של מוסקבה (Moscow Patriach) ובתוכן נמצאות המערות (תזדקקו ל-1 UAH כדי לרכוש נר כדי להיכנס). דמי הכניסה הם 40 UAH. אל תפספסו את תצוגת המיניאטורות-מיקרו בלאברה העליונה (40UAH), תערוכה מאוד מרתקת.

תוכלו להיכנס למערות שבחלק העליון בלבוש הולם (נשים חייבות לכסות את ראשן וללבוש חצאית, לא להגיע במכנסיים קצרים. צעיפים יקרים נמכרים במקום. נשים יכולות לפעמים לעבור עם מכנסיים ארוכים רק בחורף.) החלו את הביקור בלאברה התחתונה (Lower Lavra), אם אתם מגיעים אל קייב עם ילדים – הגיעו מוקדם ובקרו במערות לפני שהקהלים הגדולים מגיעים (המערות פתוחות עד 16:00). יש שני קומפלקסים של מערות וכל אחת מהן משכנת בתוכה את שרידי המומיות של הנזירים וגם סמלים דתיים וסמלים אחרים.

לשתי המערות יש גישה דרך הכנסיות, כאשר הכניסה למערות הקצרות יותר נמצאת בסוף הטיילת. אין דמי כניסה למערות, אבל תהיו חייבים לרכוש נר בעלות 3 גריבנה (UAH) כדי למצוא את דרככם. המערות אינן מומלצות למי שסובל מקלסטרופוביה או לאנשים גבוהים במיוחד. ברגע שאתם בפנים, קשה ואפילו כמעט בלתי אפשרי להסתובב אחורה ולחזור. חייבים להמשיך ללכת, כך שאם אתם מגיעים אל קייב עם ילדים קטנים כדאי להפעיל שיקול דעת.

חלקים מסויימים של המנהרות פתוחים רק לעולי רגל ומתפללים נוצרים, לא לתיירים. לפעמים נמצאים כאן כמרים השומרים על הפתחים, אבל אם לא אז כל אחד יכול להיכנס. שלמו 40 גריבנה נוספים כדי לבקר במגדל הפעמון שעבר שיפוץ מחודש כדי לראות את קייב ב-360 מעלות. בהליכה חזרה למטרו, עצרו באנדרטת הולודומור (Holodomor Memorial) וביריד התת-קרקעי שבפארק (דמי כניסה של 15 גריבנה, יש וידאו בשפה האנגלית וכמה תצוגות ממוחשבות באנגלית.)

(תחנת המטרו Arsenal'na נמצאת כמה רחובות מהכניסה הראשית. תוכלו לעלו על הטרולי מתחנת הסבוויי – 2 עצירות, או לצאת להליכה נעימה של 15 דקות.

המוזיאון הפתוח לאדריכלות פולקלורית וחיי כפר (Open-Air Museum of Folk Architecture and Rural Life). משתרע על שטח עצום של 160 הקטר, האזור הזה, אחת האטרקציות הפופלריות של קייב למשפחות עם ילדים ובכלל למטיילים, מראה איך אנשים חיו פעם באזורים שונים באוקראינה. שישה כפרים אוקראינים משוחזרים, עם בקתות ישנות, טחנות רוח מעץ וכנסיות מכל רחבי אוקראינה, שוחזרו בזהירות ומשמשים היום כמוזיאון פתוח. מדריכים שמדברים מעט אנגלית, עם המון ידע על האתר כולו, נמצאים כאן וכדאי להצטרף אליהם. האוקראינים מגיעים לכאן מקייב עם הילדים בימי שמש נעימים כדי לנוח על הדשא.

קתדרלת סופיה הקדושה (St Sophia's Cathedral) (Собор Святої Софії – Sobor Sviatoyi Sofiyi) – הכנסייה העתיקה שעדיין ניצבת על מקומה. חלקים ממנה תוארכו למאה ה-11. זהו אתר מורשת עולם של אונסק"ו המשכן בתוכו את האוסף הגדול ביותר בעולם של פרסקאות (ציורי קיר) ומוזאייקות המתוארכות למאה ה-11, כולל המוזאייקה Virgin Orans . המקום הפסיק לפעול ככנסייה בשנת 1934 ומאז פועל כמוזיאון בבעלות ממשלתית.  (תחנת מטרו: Zoloti Vorota). פתוחים 9:00-16:00.

שימו לב: בקייב נשים צריכות לכסות את ראשיהן וללבוש חצאיות לפני שהן נכנסות לכנסיות או מנזרים. עם זאת, לא תמיד אוכפים את הכלל הזה על תיירים. ייתכן שיבקשו מכם להשתמש בצעיפים שקיימים בכניסה כדי לכסות את הראש ועוד צעיף כדי ללבוש על הרגליים כמו חצאית. או שתוכלו לרכוש צעיפים נחמדים כאלה ב- Kyiv Pechersk Lavra

מנזר מיכאל הקדוש בעל כיפת הזהב ( Michael's Golden-Domed Monastery), (במרחק קצר ונראה לעין מקתדרלת סופיה הקדושה). מנזר מהמאה ה-12 שנהרס במהלך העידן הסובייטי, עם יצירות אמנות שהוברחו ממנו במהירות, חלק מהן הועברו למוזיאונים במוסקבה ובסנט פטרסבורג, חלק הועבר לקתדרלת סופיה הקדושה (St Sophia Cathedral). מאחורי הקומפלקס נמצא פארק נחמד עם מראות של הדניפר (Dnieper) ומשמאל, הכניסה לרכבל.

פסל אמא מולדת (Motherland Statue) ואתרי זכרון למלחמת העולם השנייה – קייב פחות או יותר נהרסה לגמרי במהלך הפלישה במלחה"ע השנייה. אתר ההנצחה הנמצא ליד פסל אמא מולדת מאוד מרשים ומרגש. יש הרבה דוגמאות קלאסיות של פסלי הנצחה מהעידן הסובייטי וכן כמה תערוכות צבאיות מדהימות. המוזיאון המוקדש למלחה"ע השנייה נמצא ליד הפסל והוא חובה למטייל בקייב המעוניין ללמוד על ההשפעה של פלישת גרמניה הנאצית על אוקראינה. שווה מאוד ביקור גם אם אינכם דוברי רוסית או אוקראינית (סיורים רבים באנגלית מתקיימים מדי יום). המוזיאון מאוד מקיף ומלא בחפצים מעניינים כולל כלי נשק, מפות קרב, מאות צילומים מקוריים ומיצג מרגש בסוף התצוגה המסמל את המחיר הכבד של המלחמה. יש גם מוזיאון קטן העוסק בקונפליקט של אפגניסטן. נסו להיכנס מהחלק העליון של לאוורת קייב-פצ'רסק (Pecherska Lavra). בדרך זו, אתם עוברים מסלול מיוחד הכולל מוסיקה סובייטית ישנה ופסלים כהים. יש גם יריד חוצות גדול שהכניסה אליו חופשית בחלקה, המלא בטנקים וציוד מלחמה נוסף. תחנת המטרו: Arsenalna.

באבי יאר (Babyn Yar) (Бабин Яр) – האתר הידוע לשמצה שבו נרצחו המוני יהודים, צוענים ואחרים במלחה"ע השנייה. כ-60 אלף תושבים הוצאו להורג בבאבי יאר במהלך המלחמה (מעל 34 אלף יהודים ביומיים הראשונים). היום המקום משמש כאתר הנצחה ל"אזרחים הסובייטים" שנרצחו כאן בידי הנאצים. אם אתם מגיעים אל קייב עם הילים ומעוניינים לחזק את הקשר שלהם למורשת היהודית אין ספק שבאבי יאר הוא אתר חשוב, אבל סיפור באבי יאר הוא סיפור קשה מאוד גם למבוגרים וילדים קטנים יתקשו להתמודד איתו – הפעילו שיקול דעת כהורים.

אפשר להגיע לאתר דרך תחנת המטרו Dorohozhychi. שימו לב שהעמק שבו שוכן האתר נמצא בצד שמול התחנה. כשאתם יוצאים מתחנת המטרו, הישארו בצד ימין של הפארק ולכו בשבילים המובילים לאתר. אלה יביאו אתכם לאתר ההנצחה ליהודים, כשהעמק נמצא ממש מאחוריו. ממש מחוץ לתחנה, חפשו את מגדל הטלוויזיה של קייב, Kyiv TV Tower (Телевізійна вежа – Televiziyna vezha) – מגדל הרשת הגבוה ביותר בעולם. המקום לא פתוח בפני תיירים.

מאידאן נזאלז'נוסטי (Maidan Nezalezhnosti) (Майдан Незалежності) – כיכר העצמאות, שוכנת ברחוב Khreshchatyk. כיכר מאידאן ידועה בכל העולם כמקום שבו תומכיו של יושצ'נקו והמהפיכה הכתומה הקימו מחנות במשך שבועות במהלך המהפכה באוקראינה באוקטובר 2004. זהו מקום מפגש מרכזי בקייב. תחנת מטרו: Maidan Nezalezhnosti או Kreshchatyk.

אנדרייבסקי אוזביץ' (Andriyivsky Uzviz) (Андріївський узвіз) או Andrew's Descent – במעלה הרחוב המרוצף באופן מאוד מחוספס והמיוחד הזה, נמצאת כנסיית סנט אנדרו (St Andrew's Church). לאט לאט מוסיפים כאן מדרכות, אבל בינתיים ההליכה כאן קשה וכדאי להצטייד בזוג נעליים נוחות, ואם אתם מגיעים אל קייב עם ילדים קטנים הקפידו לשמור עליהם מנפילה. הדרך המובילה לכנסייה והנקראת Andrew’s Descent, הירידה של אנדרו, מובילה ל- Kontraktova Ploshcha שבפודיל (Podil). הרחוב מלא במוכרי מזכרות, מסעדות, גלריות ומוזיאונים. מקום תיירותי שעדיין מצליח לשמור על קסמו ומעמדו בין אטרקציות בקייב.

One Street Museum (Музей однієї вулиці – Muzey odniyeyi vulytsi)).  אוסף המוזיאון מוקדש להיסטוריה של Andriyivskyi uzviz (הירידה של אנדרו) ולתושביה המפורסמים. המוזיאון פתוח מדי יום מ-12 בצהריים עד שש בערב (סגורים בימי שני). כתובת: אנדרייבסקי אוזביץ' (Andriyivsky uzviz)( Андріївський узвіз), 2-B Kyiv).

המוזיאון להיסטוריית האסלה (Museum of the toilet's history) – אחת האטרקציות המעניינות של קייב למטייל בכלל ולמשפחות שמתכננות חופשה בקייב עם ילדים בפרט. הנושא העיקרי של התערוכה הוא בית השימוש, אבל במובן הרחב של המילה – בית השימוש כמקום בעל אופי משל עצמו, חדר הלבשה. התצוגה הקבועה של המוזיאון מכילה מעל 300 תערוכות המסודרות בשבעה אזורים הכוללים את החברה הפרימיטיבית, העת העתיקה, ימי הביניים, הרנסאנס, המאות ה-XVII-XX, העידן המודרני ואמנות WC. המוזיאון מציג את האוסף הגדול ביותר בעולם של אסלות למזכרת, וכלול בספר השיאים של גינס. אולם הקולנוע הנמצא במקום מציג סרטוני וידאו בשפות שונות, העוסקים בנושא בית השימוש. כתובת:  ((Музей історії туалету) (Rybalska str. 22

ארמון מרינסקי (Mariyinsky Palace) (МаріїнськийПалац) – פארק מרינסקי הוא אחד היעדים הפופולריים ביותר לטיולים רגליים בקרב תושבי קייב. המקום הציורי מאוד הזה הוא בן כמעט 140 שנה. הפארק שוכן על הגדה הגבעתית של נהר דנייפר וקרוי על שם ארמון מרינסקי שנבנה בסגנון בארוק בסוף המאה ה-18 בהוראתה של הקיסרית הרוסית אליזבטה פטרובנה. הפרוייקט של הארמון עוצב ע"י האדריכל המפורסם ברתלומאו רסטרלי שגם עיצב את ארמון החורף בסנט פטרסבורג.

ארמון מרינסקי מחובר למבנה הניאוקלאסי (הפרלמנט האוקראיני) וכרגע משמש כמושבו הטקסי הרשמי של נשיא אוקראינה. בשנת 2015 אמורות היו להסתיים עבודות השיפוץ והמבנה היה אמור להיפתח מחדש לציבור. כמו כן, בפארק מרינסקי אפשר לבקר בגשר האוהבים (Lovers' bridge), לשכור רולרבליידס, אופני רכב (velomobile), אופניים וסגוויי, ולהינות מהמראות הפנורמיים של נהר הדנייפר, הגבעות של קייב ואזור הגדה השמאלית – זהו אחד האתרים המומלצים של קייב למשפחות.

המוזיאון האווירי הלאומי (State Aviation Museum) – שוכן בנמל התעופה הישן Zhulyany. זוהי אטרקציה מעניינת מאוד למשפחות המגיעות אל קייב עם ילדים – פה תראו המון מטוסים סובייטים אזרחיים וצבאיים, כולל An-2, Tu-104, Il-62, Il-86 מוצגים לראווה בתצוגה שמתחדשת דרך קבע. המוזיאון נמצא מול הטרמינל של נמל התעופה, באזור התעשייה. כדי להגיע לשם, אפשר לעלות על אוטובוס טרולי #9 מתחנת הרכבת המרכזית – Kyiv Passazhyrskyi (היציאה הדרומית)/תחנת המטVokzalna, או #22 מתחנת המטרו Shuliavska (Шулявська), שניהם מגיעים לכיכר Sevastopolska. משם, קחו את מיניבוס 220 שייקח אתכם ישר למוזיאון (זו התחנה האחרונה). לא מומלץ לסייר באזור בשעות החשיכה. המקום אינו מואר היטב וכלבים פראיים נוהגים לשוטט כאן בלילה. דמי כניסה: 15 UAH.

בית הקברות הצבאי הגרמני (German Military graveyard) – שוכן על הדרך לאודסה, כ-20 ק"מ מקייב, ליד בית הקרבות של קייב. כ-10,000 חיילים גרמנים נקברו כאן לאחר הקרבות שהתרחשו מסביב לקייב ב-1941 ו-1944.

שער הזהב של לבוב (Golden Gate of Lyov) – זולוטי וורוטה (Zoloti Vorota) ((Золоті ворота). זהו שחזור מ-1982 של שער הזהב של קייב, המתואר ע"י מוסורגסקי ב"תמונות בתערוכה". זהו מקום מאוד נחמד לבקר בו וללמוד על חומות העיר. יש כאן גם כמה מבנים נחמדים וכן הזדמנות להציץ במכוניות היוקרה של הנובורישים האוקראינים שמאוד אוהבים להציג לראווה את עושרם. Zoloti Vorota תחנת מטרו: זלוטי וורוטה.

איצטדיון הכדורגל של דינמו קייב FC Dynamo Kyiv (Olimpiyskiy National Sports Complex)), מועדון הכדורגל המקומי של קייב שווה ביקור אם אתם אוהדי ספורט, או שאתם מגיעים אל קייב עם ילדים המתעניינים בכדורגל. האיצטדיון של קייב במיקום מרכזי ואפשר להגיע אליו ברגל או במטרו. למרות שליגת העל האוקראינית UPL סובלת הפסדים כספיים מאז 2014, רמת המשחק שלהם טובה והקבוצה נחשבת לאחת המוצלחות ביותר במדינה.

אפשר לרכוש כרטיסים למשחק כדורגל  בקייב ממשרד שבקדמת האיצטדיון ואפשר לעשות זאת בלי לדבר רוסית או אוקראינית מאחר שהכרטיסים מוצגים על המסך ואפשר להצביע לעברם. אבל, אם אתם דוברי רוסית\אוקראינית, תוכלו אולי למצוא כרטיסים פחות יקרים מספסרים שעומדים מחוץ לאיצטדיון או אונליין. מחירי כרטיסים למשחקי הקבוצה בד"כ נעים בין 50 – 400 UAH. האיצטדיון כולל 75 אלף וכמעט תמיד יש מקום. למשחקי ליגה בינלאומיים נגד קבוצות אירופאיות יריבות, מחירי הכרטיסים כמובן יקרים יותר.

באיצטדיון מוכרים אוכל טיפוסי למשחקי כדורגל כמו נקניקיות, צ'יפס, משקאות קלים ובירה. יש גם כמה חנויות לרכישת מזכרות ודוכני מכירה אחרים ברחבי האיצטדיון, וכן חנות המוכרת מוצרי אדידס רשמיים. עונת הכדורגל באוקראינה בליגת ה-UPL מתחילה בסוף יולי/אוגוסט וממשיכה עד סוף דצמבר ואז נסגרת לחודשי החורף. העונה נפתחת מחדש במרץ ומסתיימת באפריל/מאי. כתובת: רחוב Velyka Vasylkivska מס' 55 קייב.

מה לעשות בקייב

קחו את המטרו לאי הידרופארק (Hidropark island) שבנהר דנייפר (Dnipro river) קייב מלאה בחופים עירוניים טבעיים המנקדים את קו המים של נהר דנייפר. אפשר לבלות הרבה ימי קיץ נעימים בקייב עם הילדים בפארקים ובחופי האיים, שם תוכלו לרכוש שישליק מהדוכנים, לשחק כדור-יד חופים, לשחות בנהר או בבריכות שעל האי, או סתם ליהנות מחום השמש או להשתזף.

צאו להליכה באזור ההיסטורי של קייב, פודיל (Podil). התחילו את הטיול בקייב העתיקה בקתדרלת מיכאל הקדוש (St Michael's Cathedral) שב'אפר טאון' (החלק העליון של העיר). עלו על הרכבל הנמצא מאחוריה הלוקח אתכם לפושטובה פלושה (Poshtova Ploscha) – הרכבל הוא בפני עצמו אטרקציה מומלצת בקייב לילדים – ושוטטו ברחובות פודיל הבנויים כמו רשת. האזור היה רובע סוחרים בעבר ונבנה לגמרי מחדש במאה ה-19 לאחר ששריפות הרסו את האזור. האזור נשאר כמעט לגמרי ללא פגע במהלך מלחה"ע השנייה ומתחיל לקבל אופי של אזור מסעדות היפי שהולך ועובר התחדשות. סיימו את הטיול הרגלי שלכם באנדרייבסקי אוזביץ' (Andriyivsky Uzviz) שיביא אתכם חזרה לקתדרלת מיכאל הקדוש.

אם הגעתם לקייב במהלך סוף השבוע, לכו להסתכל על העוברים ושבים ברחוב Kreshchatyk. התחילו בכיכר Lva Tolstoho ורדו לקומת שמתחת למפלס הרחוב. שוטטו במרכז הקניון Metrograd ותמיד היצמדו לצד שמאל. מעל מפלס האדמה בשדרת Taras Shevchenko (бульвар Тараса Шевченка) מהמקום שבו המועצה סוגרת את Kreshchatyk בסופי השבוע. לכו במעלה הרחוב ל-Maidan, שם תוכלו לראות המון מופעי רחוב שחלקם כוללים בעלי חיים מאולפים, או שתוכלו פשוט ליהנות מצפייה במשפחות המטיילות להנאתן בסוף השבוע בקייב עם הילדים.

התבוננו בטקס תפילה בכנסייה אורתודוקסית. הטובה ביותר היא כנסיית St Volodomyr's הנמצא בשדרת Taras Shevchenko. התפילות ארוכות ואין מקומות ישיבה בכנסיות האורתודוקסיות. עם זאת, מקובל מאוד להיכנס ולצאת כאוות נפשכם. נשים מחוייבות בכיסוי ראש. תחנת מטרו: Universytet.

בקרו בפסטיבלים אקו-תרבותיים, אתניים, פסטיבלי רוק ואחרים המתקיימים בקייב ובפרברים.

למי שמעוניין ללמוד עוד על התרבות האוקראינית, ההיסטוריה וכדי לראות את האטרקציות הטובות ביותר בקייב, כדאי להצטרף לאחד הסיורים המודרכים או לקחת סיור מודרך פרטי – ש. תוכלו לבחור מתוך כמה סיורים הכוללים אטרקציות בקייב, סיורים בעיר התחתית או סיורי מטרו. אפשר להזמין סיור לצ'רנוביל ולגלות את האזור הגרעיני המבודד. מחירים מתחילים כ-890 גריבנה.

קניות בקייב

בקרו בשוק שנמצא ב- Andrew's Descent (Andriyivskyi Uzviz) כדי לראות את הקולקציה הנחמדה של פריטים מסורתיים, סחורה קומוניסטית ישנה (סחורה אמיתית וכן מוצרים מזוייפים ומיוצרים בכמויות מסחריות), בובות מטריושקה וכו. הימים הטובים ביותר לשופינג בקייב הם סופי השבוע – שבת ובעיקר יום ראשון.

מרכזי קניות / קניונים בקייב

אושן פלאזה (Ocean Plaza) – שוכנת במרכז קייב, במטרו ליבידסקי. הפלאזה משתרעת על פני 70 אלף מ"ר ויש בה יותר מ-400 חנויות, 40 מסעדות ובתי קפה, סופר גדול מרשת Aushan, וכן 8 אולמות קולנוע 'סינמה סיטי'. האטרקציה הגדולה ביותר של הקניון הוא אקווריום בנפח 350 אלף ליטר, שבו חיים כאלף זני אוקיינוס. הוא נחשב למקום הטוב ביותר לקניות ובילויים בקייב למשפחות עם ילדים.

גוליבר (Gulliver) – קניון בקייב השוכן בדאונטאון על גורד שחקים. יש בו קניון בעל שמונה מפלסים שבו אפשר למצוא כמעט כל דבר. באזור הפנאי, אפשר למצוא קולנוע, מועדון באולינג, מרכז כושר וגם סופרמרקט בשם "Coctail Conoisseur Supermarket. יש כאן גם סוכנויות נסיעות, בנקים, סלון יופי ושירות ניקוי יבש. יש גם חניון עם 45 מקומות חנייה.

פלאזה מנדרין (Mandarin Plaza) – קומפלקס קניות בקייב הנמצא בקרבת המרכז העירוני. יש בו מספר גדול מאוד של חנויות המציעות מוצרים מכל סוג ובוטיקים עם מותגי יוקרה. המאפיין העיקרי כאן הוא היצירות האחרונות של כמה מהמעצבים המפורסמים בעולם. לנוחיותן של משפחות המגיעות אל קייב עם הילדים יש גם מקום שבו ילדים יכולים לשחק שמקל על ההורים.

כפר האאוטלט Manufactura (Manufactura Outlet Village) – נפתח ב-2013, אבל הקניון הזה מאוד ייחודי בהשוואה לקניונים בקייב כי כשנכנסים אליו יש תחושה כאילו נכנסתם לאיזו עיירה אירופאית קטנה וציורית המלאה בחנויות מותגים במקום במבני מגורים, ומבחינה זאת הוא עדיף עבור משפחות שמגיעות אל קייב עם ילדים ומעוניינות גם בשופינג וגם בחוויה מיוחדת. הקניון מכיל 100 חנויות. בין מותגי המעצבים כאן תמצאו את לא קוסט, לגרפלד, שנטאל, גס, קוצ'ינלה ועוד רבים אחרים. הקניון מכיל גם כמה מסעדות. האאוטלט שוכן 15 ק"מ מהמרכז דרומית לקייב, בכפר Hodosiivska.

אוכל כשר בקייב

קינג דיוויד (King David), גלאט כושר, מנות מזרח אירופאיות מסורתיות רבות. הרבה מנות צמחוניות. פתוחים 10:00 – 23:00, סגורים בימי שבת. טלפון 044 235 7436 כתובת: Esplanadna 24 ליד בית הכנסת המרכזי בקייב.

מסעדת חיפה (Haiffa) בקייב,  אזהרה: למרות מה שכתוב בחלק ממדריכי התיירות, המסעדה הזו כבר לא מגישה אוכל כשר, אלא הומרה למועדון חשפנות, אבל השלטים של המסעדה הכשרה לא הוסרו. Kostiantynivska 57

סופרמרקטים בקייב

רשתות הסופרים המובילות בקייב הן MegaMarket (МегаМаркет), Furshet (Фуршет), Velyka kyshenya (Велика кишеня), Silpo (Сільпо) הנמצאות כולם במרכז העיר. ה- MegaMarket הקרוב ביותר לעיר נמצא בכתובת 50 Gorkoho (Горького). זו חנות גדולה אבל יכולה להיות די צפופה. מצרכי המזון נמצאים בקומת הקרקע ומצרכים שאינם מזון נמצאים בקומה הראשונה. אין צורך לעבור דרך הקופה בכל קומה. מלאו את הסלסלה שלכם באוכל בקומת הקרקע והשתמשו במעלית ה'סודית' שליד אקווריומי הדגים כדי להגיע לקומה העליונה, שם התורות קצרים יותר.

ה-Furshet הקרוב ביותר למרכז העיר וגם המרכזי ביותר נמצא בקומה התת-קרקעית של ה-Mandarin Plaza שנמצאת בחלק האחורי של כיכר Bessarbabsky. הסופר הזה מכיל הרבה מצרכים מיובאים וכן חמש מסעדות. Fora (фора) היא רשת פופולרית של מינימרקטים שמפוזרים בכל קייב ובעיקר בגדה השמאלית של העיר. אלה חנויות יחסית קטנות (כמו פיצוציות) ויש בהן את רוב המצרכים הבסיסיים, כולל מוצרים היגייניים, לחם, חלב, ממתקים ואלכוהול. שקיות פלסטיק ניתנות בתשלום ובחלק מהחנויות לא מקבלים כרטיסי אשראי. אריזה בשקיות היא אם אתם משלמים במזומן, ודאו שהקופאי נותן לכם את העודף הנכון כי יש כאלה שמנסים לרמות או שלא שמים לב.

רוב המים בבקבוקים הם מים מוגזים. כדי לרכוש מים רגילים בבקבוקים, בקשו מים ללא גז  (VoDA bez gaza). בקבוק מים של 500 מ"ל עולה 3-6 UAH (אוגוסט 2009) אבל לפעמים יבקשו עד 10 UAH אם אתם נראים כמו תייר עשיר.

אל תשכחו לקנות כמה מיכלים גדולים של מים מינרלים כגון Staryi Myrhorod (Старий Миргород) או Truskavetska (Трускавецька). טורט Kyivskij (київський торт) הוא דבר אחר שכדאי לנסות בקייב אם אתם אוהבים עוגות. לחם שיפון שחור, Ryazhenka (Ряженка יוגורט בסגנון אוקראיני) ו- Kvas (Квас, משקה מפוסטר שעשוי מלחם) הוא גם משהו שכדאי לטעום.

שוקולד, עוגות, סוכריות על מקל, פריכיות וביסקוויטים/עוגיות זמינות בכל מקום במחיר זול ומאוד פופולריים בקרב האוקראינים – אחרי שנים שבהן לא זכו לקבל מותגים מערביים, נשנושים הופכים להיות עסק רציני בקייב.

התמצאות בקייב

קייב יכולה להוות יעד די מאתגר למטייל המערבי, מאחר שרוב התמרורים ושלטי הרחובות רשומים בשפה הקירילית. קייב היא עדיין עיר שבה רק מעט אנשים יודעים אנגלית והסיכוי לפגוש דובר אנגלית הוא נמוך, אם כי לא בלתי אפשרי. למרות זאת, גם עבור מי שלא דובר רוסית או אוקראינית, די קל יחסית להתמצא בעיר, וזוהי עיר מאוד מעניינת לגלות. לא מזיק לנסות לדבר אנגלית – לעתים קרובות, עובדים בחנויות יבקשו מישהו דובר אנגלית לשמש כמתורגמן.

מומלץ להשיג שיחון מלים שימושיות באוקראינית וללמוד את האלף בית הקירילי שיכול להיות מאוד כיפי וקל ללימוד – אם אתם מתכננים חופשה בקייב עם הילדים זאת יכולה להיות פעילות משפחתית מהנה להכנה לחופשה. תרגלו את המלים הנפוצות וביטויים כמו 'שלום', 'תודה' ו'אפשר לקבל את החשבון'. אפילו אם אתם מרגישים שאתם מגמגמים עד מבוכה, זה ישעשע את המקומיים לרמה שבה יהיה להם נוח לתקשר איתכם למשל בפנטומימה או שינסו כמה מלים באנגלית כדי לעזור לכם.

אם אתם מגיעי אל קייב עם ילדים הסבירו להם לפני תחילת החופשה שבקייב לא מומלץ לדבר בקול רם מאוד ברחוב כי זה נחשב לא מנומס (למשל במטרו). גם לא מנומס להצביע על מישהו או לנופף בידיים. כדאי גם להימנע משריקה בתוך מבנים או מלבוש בצורה מאוד לא צנועה, אם כי בקיץ חצאיות מיני מאוד קצרות הם דבר מאוד רווח. כל סוגי ההתנהגות האלה עלולים למשוך תשומת לב שלילית עד אפילו אגרסיביות בוטה.

ניווט בקייב

גוגל מפות מספק כיסוי די טוב ומעריך לא רע בד"כ את זמני ההגעה של התחבורה הציבורית בקייב. האפליקציה Maps.Me (אנדרואיד IOS) מספקת תמיכה אוף ליין שיכולה להיות מועילה אם אין לכם חבילת אינטרנט מספקת לסלולרי באוקראינה. אם אתם מסוג המטיילים מהדור הישן, תוכלו לרכוש את ספר המפות Kyiv Tour Guide (Geosvit Books – כ-3-4 דולר שנמכר בכמה קיוסקים וגם בדואר המרכזי. מפות תיירים בסיסיות נמצאות באזור איסוף המזוודות בנמל התעופה בוריספיל. אם החלטתם לבלות יותר זמן בקייב, כדאי להשיג גם את גרסת המפה באוקראינית. הרבה מקומיים מתקשים עם הגרסה שמשועתקת לאותיות לטיניות בדיוק כמו שתיירים מתקשים לקרוא אותה בקירילית. כך שבד"כ כשאתם מבקשים הסברים איך להגיע ליעד מסויים, למשל כשאתם במונית, זה עוזר לאתר את המקום שאתם צריכים במפה באנגלית ואז לאתר את אותו מקום בגרסה האוקראינית.

אם אתם זקוקים למידע תיירותי יותר מפורט, בקרו במרכז המידע לתיירים ברחוב Khreshchatyk 19 (באותו בניין שבו נמצאת תחנת המטרו Khreshchatyk).שם תוכלו לאסוף כל מיני מפות עירוניות ועלוני תיירות, לקבל מדריך חופשי, להצטרף לסיורי הליכה, להשתמש ב-Wi-Fi ולקבל תשובה לכל שאלה. המקום פתוח מדי יום בין 10:00-19:00. העובדים דוברי אנגלית, רוסית, צרפתית, גרמנית, ספרדית ושפות נוספות.

יש תחבורה ציבורית הנקראת "WayFinder" service שפועלת בערים רבות באוקראינה, כולל קייב.

תחבורה בקייב

קייב ברכבל

דרך ציורית להגיע מהחלק הצפוני של קייב ועד פודיל (Podil) או חזרה – במיוחד עבור משפחות המגיעות אל קייב עם ילדים – היא לעלות על הרכבל העתיק שייקח אתכם מ-Mykhaylivs’ka Plosch ועד Poshtova Ploscha שבפודיל. תוכלו ליהנות מהמראות שמעל הדניפר (Dnieper) והגדה השמאלית בדרך למטה. המחיר הוא 3 UAH והרכבל פועל בין 6:00-23:00 בחודשי הקיץ ובין 7:00-22:00 בחורף. כמו במטרו, קונים אסימון מיוחד (טוקן) שאותו מכניסים לשער החוסם.

קייב באונייה

התחנה לאוניות החוצות את נהר דנייפר (Dripro river) נמצאת בתחנת המטרו Poshtova Ploshcha . בקיץ, אפשר להגיע באוניה ל-Mezhyhirya residence או לקניב (Kaniv town) דרך נהר דנייפר, זוהי אחת הדרכים המעניינות להתנייד בעיר, במיוחד עבור משפחות שמגיעות אל קייב עם ילדים. יש גם סיורים עירוניים קצרים.

קייב
דירוג הגולשים 4.33 (3 הצבעות)
Sending

הוספת תגובה

ביטוח נסיעות לחו''ל
כרטיסי ספורט

עדכוני מבצעי נופש

הורדת אפליקציה
חופשה בישראל