Jordan

ירדן – המדריך המלא למטייל

ירדן (Jordan) היא מדינה ערבית במזרח התיכון הגובלת בישראל ממזרח ומוקפת ביבשה כמעט לגמרי, מלבד מוצא קטן של 28 ק״מ לים האדום במפרץ עקבה וחזית בים המלח. ירדן גובלת בישראל ובגדה המערבית במערב, בסוריה מצפון, בעירק ממזרח ובערב הסעודית מדרום.

במשך רוב ההיסטוריה שלה, מאז קבלת עצמאותה מהמנדט הבריטי ב-1946, ירדן נשלטה בידי המלך חוסיין (1953-99). כשליט פרגמטי, הוא הצליח לנווט את דרכו כנגד לחצים שונים מהמעצמות הגדולות: ארה״ב, ברה״מ ובריטניה, מספר מדינות ערביות, ישראל ואוכלוסיה פלסטינית פנימית גדולה, דרך מלחמות רבות ונסיונות הפיכה. בשנת 1989, המלך חוסיין חידש את הבחירות הפרלמנטריות ובהדרגה התיר ליברליזציה פוליטית. ב-1994, נחתם הסכם שלום פורמלי עם ישראל.

המלך עבדאללה השני – בנם הבכור של המלך חוסיין והנסיכה מונה – ירש את כסאו לאחר מות אביו בפברואר 1999. מאז, הוא גיבש את כוחו וייסד את סדרי העדיפות שלו מבית, כולל תוכנית רפורמה כלכלית אגרסיבית. ירדן הצטרפה לארגון הסחר העולמי בינואר 2000 וחתמה על הסכמי סחר חופשי עם ארה״ב בשנת 2000, ועם איגוד הסחר החופשי האירופי ב-2001. בירדן אין איבה בין מוסלמים לנוצרים, וירדן היא אחת המדינות הידידותיות, מודרניות וליברליות ביותר באזור, ובאותו זמן הצליחה לשמר את התחושה האותנטית של מיקומה בלב המזרח התיכון. התרבות הירדנית היא די הומוגנית, אבל קרוב לוודאי שתרגישו בהבדל חברתי די מובהק בין האזורים הדרומיים שבהם חיים הבדואים ובין החיים האורבאניים של העמאנים במערב, למשל.

שימו לב: מדריך זה מתמקד בירדן מבחינה תיירותית. כישראלים היוצאים לטיול במדינה ערבית עליכם לבדוק את האזהרות והעידכונים באתר המטה למלחמה בטרור לפני יציאה לטיול בירדן (על אחת כמה וכמה – אם אתם מתכננים טיול בירדן עם ילדים ללא קבוצה מאורגנת).

חופשה בירדן – עוד מידע למטייל

איך מגיעים לירדן מישראל? כל האפשרויות

השכרת רכב בירדן – מחירים והסברים

מלונות מומלצים בעקבה למשפחות עם ילדים

בתי מלון מומלצים בעמאן בירת ירדן

מלונות מומלצים בצד הירדני של ים המלח

אזורים בירדן

אפשר לחלק את ירדן לארבעה אזורים:

צפון ירדן

דרך המלך

המדבר המזרחי

המדבר הדרומי

ערים בירדן

עמאן – העיר הגדולה ביותר והבירה התרבותית, כלכלית ופוליטית של הממלכה

עקבה – עיר נופש חופית מול אילת במפרץ עקבה, עם חיבורים לסיני ולים האדום

אירביד – עיר אוניברסיטה שהיא האזור המטרופוליטני השני בגודלו בצפון ירדן

ג׳ראש – עיר חשובה המתפארת באחד השרידים הרומיים הגדולים והנחשבים ביותר במזרח התיכון

מידבא – עיר חמימה המוכרת בזכות פסיפסים וכנסיות

זרקא – האזור המטרופוליטני השלישי בגודלו בממלכה

אטרקציות בירדן למטייל

שמורת הטבע דנה (Dana Nature Reserve) – כאן תלונו בכפר שכמעט ולא השתנה מאז המאה ה-15, ותיהנו מהליכה בלתי נשכחת בטבע בשלוחה של השבר הסורי-אפריקני.

ים המלח – הנקודה הנמוכה ביותר על פני כדור הארץ והים המלוח ביותר. המלונות בצד הירדני של ים המלח זולים הרבה יותר מאשר מלונות בים המלח בישראל

בית עברה (Bethany beyond the Jordan) אתר הטבילה של ישו, שבו ל]פי המסורת הנוצרית לפני 2000 שנה ישו הגיע ליוחנן כדי שיטביל אותו.

הר נבו (Mount Nebo) – המקום המוזכר בתנ״ך כמקום שבו משה זכה לראות מרחוק את הארץ המובטחת.

ארמונות המדבר (Desert Castles) – ארמונות המתפרסים על פני המדבר או ליד כפרים קטנים. הארמונות האלה היו פעם השער ל- Kaliffs מתקופת העומאיאד. הארמונות האלה כוללים את האזורים הקטנים של עג׳לון (Ajlun) וכרכ (Kerak).

פטרה – האטרקציה המרכזית של ירדן למטייל, עיר עתיקה שנחצבה באבן גיר ונחשבת אחד משבעת פלאי עולם החדשים

ואדי רם (Wadi Rum) – מקום שומם, מבודד ויפהפה, צוקי גרניט שנראים כקונטרסט לצד חולות המדבר.

עג׳לון (Ajlun) – גבעות ירוקות שופעות מתגלגלות וארמון שנבנה ע״י סלאח-א-דין במהלך מסעות הצלב

ואדי מוסא (Wadi Musa) בדרך לפטרה

תחבורה בירדן

במטוס

נתיב האוויר היחיד של טיסות פנים בירדן הוא בין עמאן לעקבה

אוטובוסים בירדן

חברת האוטובוסים JETT מקיימת שירות אוטובוסים המחבר בין עמאן לעקבה, גשר המלך חוסיין (King Hussein Bridge) (למעבר לישראל) ו- Hammamat Ma'in. אוטובוסים פרטיים (בעיקר בהפעלת חברת Jijazi) עוברים בין עמאן לאירביד ועקבה. יש שירות מיניבוסים לא סדיר שיוצא בין העיירות בדרך כלל ברגע שמתמלאים בנוסעים.

תחנת האוטובוסים המרכזית ליד דאונטאון עמאן משרתת כמוקד אוטובוסים/מוניות למיקומים ברחבי ירדן, אבל רבים מהשירותים שלהם (בעיקר מיקרובוס ושירות מוניות) עברו לתחנת האוטובוס הצפונית (הנקראת גם Tarbarboor או Tareq). כאן תמצאו גם אוטובוסים לישראל ואוטובוס בעלות 3.25 דינר (2014) לנמל התעופה המלכה עאליה.

מוניות שירות בירדן

מוניות (servees) נוסעות באותם נתיבים כמו האוטובוסים. שירות מוניות בהחלט יותר יקר ממיניבוסים, אבל הרבה יותר מהיר ונוח. מוניות עוזבות רק כשהן מלאות, אז אין לו״ז מסודר. אפשר גם שנהגי מוניות פרטיים ייגשו אליכם ויציעו לכם שירות מוניות. אם אתם משתמשים באחד מאלה, חשוב שתסכימו על מחיר לפני היציאה.

מוניות שירות הן בד״כ לבנות או בצבע קרם. לפעמים אפשר לשכנע אותם לסטות מהנתיב הסטנדרטי שלהם אם הם לא מלאים כבר בנוסעים. יש סיכוי סביר שתתבקשו להמתין למונית צהובה.

מוניות רגילות בירדן

מוניות רגילות נמצאות בשפע ברוב הערים. הן בצבע צהוב בהיר (בדומה למוניות הצהובות בניו יורק) וע״פ רוב במצב טוב. נסיעה של 10 ק״מ צריכה לעלות בסביבות 2 דינר.

כל המוניות הצהובות צריכות להיות עם מונה, אבל רוב הנהגים מחוץ לעמאן לא משתמשים בהם, לכן צריך להסכים על מחיר לפני היציאה. אם מוניות ללא מונה אוספת אתכם, ודאו שאתם מסכימים על מחיר לפני היציאה. אם לא תסכימו על מחיר, תוכלו לשלם כפול מהתעריף הרגיל. השימוש במונה כמעט תמיד זול יותר מהתמקחות על מחיר, כך שהכי טוב להתעקש שהנהג משתמש בו לפני היציאה. שמרו על המזוודות איתכם – זה לא משהו יוצא דופן שמוניות ללא מונה יגבו מכך מחיר מגוחך (30 דינר לנסיעה של 10 דקות) ואחר כך יסרבו לפתוח את תא המטען כדי להחזיר לכם את המזוודות עד שלא תשלמו להם.

אפשר להתמקח על תעריפי יום. זה בד״כ נעשה דרך נהגי מוניות מסויימים שהציעו את השירות לחברים או קולגות קודם. אם אתם לנים במלון, בקבלה אולי יצליחו למצוא לכם נהג אמין. זה גם מאוד נפוץ בזמנים שקטים שנהג מונית ייגש אליכם ויבקש בנימוס להציע לכם את שירותיו. יש מספיק נהגים דוברי אנגלית טובה, כך שמשתלם להמתין עד שתמצאו אחד שמוצא חן בעיניכם.

אם אתם מתכננים טיול בירדן מחוץ לעמאן, התעריף היומי יגדל כדי לכסות על מחיר הדלק. עבור נסיעות יומיות שהן במרחק 1-3 שעות מעמאן, מונית היא ללא ספק אמצעי התחבורה הקל ביותר. נסיעה לפטרה במונית יכולה לעלות כ-75 דינר לשלושה אנשים. סכום כזה ייקח אתכם לשם וחזרה עם כשש שעות להסתובב בין האתרים

כשאתם מחליטים על מחירי מוניות, בקשו לדעת אם התעריף שקבעתם הוא הסכום הכולל או עבור אדם אחד. לעתים קרובות, נהגי מוניות בירדן יצטטו לכם מחיר נמוך וכשהגיע הזמן לשלם יגידו לכם שהתעריף הוא ׳לאדם׳.

אם אתם נוסעים נסיעה ארוכה, נסו להשתמש באוטובוסים ובאוטובוסי טיולים (קואץ׳) במקום במוניות. יש נהגי המוניות שיעיזו להסיע אנשים לאמצע המדבר ולאיים שישאירו אתכם שם אלא אם כן תתנו להם את כל הכסף שלכם. לא צפוי שזה יקרה אם תישארו עם הנהגים המומלצים. ירדן היא מדינה שבאופן כללי מאוד מגנה על התיירים שלה, ולמרות שהתופעה של חיוב יתר קיימת (אם לא תסכימו על מחיר מראש), איומים ותרמית הם נדירים.

ירדן ברכב

הכבישים המהירים של ירדן הם בד״כ במצב טוב, אבל אי אפשר להגיד את אותו הדבר לגבי הנהגים או הרכבים שלהם. משאיות רבות ואוטובוסים נוהגים עם צמיגים ובלמים בלויים ובדרום או בחלקים כפריים יותר במדינה יש נטייה לאנשים מסויימים לנהוג בלילה בלי פנסים. הימנעו מנסיעה מחוץ לבירה, עמאן, אחרי החשיכה.

השכרת רכב בירדן צריכה להיות דבר לא יקר ולא צורך זמן. מחירי הדלק הם קבועים ונקבעים ע״י חברה בבעלות המדינה, כך שאל תבזבזו זמן בלחפש תחנות דלק זולות יותר. צפו לשלם כ-0.655 דינר לדיזל ו-0.955 לדלק לליטר, אם כי המחירים עשויים להשתנות עם הזמן.

הנתיב העיקרי הוא ״דרך המדבר״ (Desert Highway) שמחבר בין עקבה, מעאן ועמאן, וממשיך עד דמשק בסוריה השכנה. מצלמות מהירות נמצאות בשפע והן ממוקמות היטב כדי לתפוס נהגים שאינם מצייתים להגבלות המהירות, המשתנות לעתים תכופות.

רצועה ספציפית אחת, שבה הכביש יורד בצורה תלולה מהרמות של עמאן ועד העמק שמוביל לעקבה דרך סדרה של עיקולים תלולים וצרים, ידועה לשמצה במספר משאיות הדלק שלא מתוחזקות כשורה, ושמאבדות שליטה וסוטות מהכביש אל תוך העמק כשהן פוגעות בכל מי שבדרכן. את החלק הזה של הכביש הפכו לכביש ראשי מפוצל והוא היום קצת יותר בטוח – אם כי יש לנקוט בזהירות ברצועה זו של הכביש.

הנתיב האחר שיש בו עניין למטיילים הוא ״דרך המלך״ (King's Highway), מסלול מתפתל ממערב ל״כביש המדבר״, שמתחיל מדרום לעמאן ומחבר בין כרכ, מדבה, ואדי מוג׳יב ופטרה לפני שהוא מתחבר לכביש המדבר דרומית למעאן.

טרמפים בירדן

עבור תיירים זרים טרמפים בירדן נחשבים דבר מאוד קל, בעיקר לאורך הכבישים מקומיים ודרך המלך הישנה – אך כישראלים בירדן, הדבר מסוכן ואסור באיסור חמור.

טיולים מאורגנים בירדן

הרבה מהסצנה הדרמטית יותר של ירדן דורשת רכב שטח, עם נהגים או מדריכים שמכירים את השטח. רוב האנשים שמבקרים בירדן בוחרים בטיול מאורגן בירדן, אם כי יש אפשרות להשתמש במדריכים מקומיים ממרכזי המבקרים השונים בשמורות הטבע האקולוגיות. אלה כוללות את ואדי רם, שמורת דאה, אבן חמאם (Iben Hamam). רוב התיירים שחוצים אל תוך ירדן מישראל מגיעים כדי לביקור של יום אחד בפטרה או בטיולי קבוצה מאורגנים. אלה מהווים אחוז משמעותי מהמבקרים היומיים בפטרה ובאטרקציות הטבעיות של ירדן. סיורים משותפים מאורגנים דרך בית המלון Arab Tower Hotel.

שפה בירדן

השפה הלאומית של ירדן היא ערבית. הירדנים מדברים בדיאלקט הלבנט של ערבית, שזהה לערבית המדוברת בשטחים הפלסטינים ודומה לזה שבו מדברים בסוריה ובלבנון, אם כי יש הבדלים מסויימים, בעיקר במבטאים.

רוב הירדנים דוברי אנגלית, בעיקר באזור האורבני כמו עמאן ובאזורים שמקבלים תיירים ובקרב הצעירים. צרפתית וגרמנית הן השפה השנייה והשלישית הפופולרית ביותר אחרי אנגלית. אתם עשויים לשמוע קווקזית וארמנית בגלל המספר הגדול של מהגרים קווקזים שהגיעו בתחילת המאה העשרים.

אטרקציות בירדן

השרידים הארכיאולוגיים בפטרה הם מוקד המשיכה הגדולה ביותר עבור תיירים וחובה לכל מי שמבקר בירדן. כדאי גם לבקר בים המלח בצד הירדני, בעקבה, ואדי רם ומעיינות המים החמים "מעין" (Ma'in Hot Springs).

מה לעשות בירדן

שקלו רכישה של ה״פאס הירדני״ (Jordan Pass) המונפק ע״י משרד התיירות הירדני, הפאס יחסוך לכם כסף אפילו בנסיעה קצרה מאחר שהוא כולל גם את דמי האשרה וגם את דמי הכניסה לפטרה.

Sharhabil Bin Hassneh EcoPark  כיוזמה שהחלה ע״י אקופיס (Friends of the Earth Middle East), ה –  SHE EcoPark  הוא מפלט טבעי עבור מקומיים ותיירים. השטח היפהפה הזה המשתרע על פני פארק משוקם, כולל שבילי הליכה, השכרת אופניים, אזורי פיקניק, אזור קמפינג, בקתות ממוזגות, את סכר זיקלב ואגם ואזור משחקים מומלץ למשפחות שמגיעות אל ירדן עם הילדים.. זה שווה את הנסיעה מעמאן לטעם אותנטי ושווה לכל כיס של ירדן. זה גם מקום נהדר לנוח בו למשך הלילה לאחר חציית גבול שייח׳ חוסיין. אמצעי לינה: אוהל ב-7 דינר, בקתות ב-42 דינר, ארוחות ב-2-7 דינר, סיורים 1-5 דינר. (4-6 דינר, נסיעה במונית ממעבר נהר הירדן (שייח׳ חוסיין)), +962 6 58666 02  (she@foeme.org).

שמורת הטבע ואדי רם (Wadi Rum Protected Area), ואדי רם (התחילו בכפר רם (Rum Village), 6 ק״מ אחרי מרכז המבקרים). יש גם חברת בדואים מקומית שמציעה אמצעי לינה וסיורים יומיים. 20 דינר. 00962776671085. 7:00-17:00.

מוזיאון הרכב המלכותי (Royal Automobile Museum) ומוזיאון הילדים (Children Museum) – בקרו במוזיאון הרכב למשך 45 דקות ולאחר מכן במוזיאון הילדים – אטרקציה מומלצת למשפחות שמגיעות אל ירדן עם ילדים – למשך שעתיים. תוכלו לשלם רק במזומן לנהג בדינרים או בדולרים. המחיר כולל רק את הרכב, לא את דמי הכניסה או עמלות אחרות. 26 דינר.שעות פתיחה: 8:00-21:00. (Jordan Museum), 8th circle  (Hadaeg king hussein), 00962787730011המחיר לשני אנשים ברכב פרטי. הנהג יאסוף אתכם מהקבלה בבית המלון בעמאן.

מוזיאון ירדן (Jordan Museum) זה עתה נפתח, אבל אתר חובה, מאורגן היטב ומייצג את ההיסטוריה של ירדן מ- 1,200,000 לפנה״ס ועד זמנים מודרניים, עם חלק המוקדש למגילות ים המלח. תוכלו אפילו לרשום את שמכם בחמש שפות שונות. 5 דינר. (חלונות ירדן (Windows of Jordan))), עמאן (דאונטאון), +962776337330.

שוק הירקות והתבלינים בדאונטאון עמאן – זה מקום שלא כדאי להחמיץ, שווקי התבלינים הם בבעלות אלה שמכונים עטרין (Attareen). המילה עטר פירשוה מייצר בשמים. הם מוכרים מיני תבלינים והם ירשו מאבותיהם את המקצוע הזה שבזכותו הם יכולים לספר לכם על כל תבלין ועשב תיבול. היתה תקופה שבה העטרים האלה נחשבו גם לרופאים והיו מספרים ללקוחות שלהם איך להשתמש בתבלין לריפוי. 3 דינר. Ian (Windows of Jordan), רחוב הנסיך מוחמד (Prince Mohammad Street ), עמאן, +962776337330.

אוכל בירדן

המטבח הירדני די דומה לאוכל שמגישים במסעדות ערביות בכל המזרח התיכון. האוכל הבסיסי היומי הוא חובז, לחם שטוח גדול הנמכר במאפיות ברחבי המדינה בעלות של כמה מאות פילס. טעים מאוד כשהוא נאפה טרי.

ארוחת הבוקר המסורתית היא בד״כ של ביצים, לבנה, גבינה, זעתר ושמן זית, לצד לחם וספל תה. בסופי שבוע אוכלים פלאפל וחומוס. זוהי ארוחת הבוקר הנפוצה ביותר. מנושה ומאפים הם במקום השני כארוחת בוקר פופולרית.

המנה הלאומית של ירדן היא מנסף שמכינים עם ג׳מיד שהוא יוגורט מיובש. מנסף הוא צלחת ענקית עם שכבות קרפ מסורתיות של לחם שרעאק, ערימות אורז וחתיכות בשר כבש שבושלו ברוטב מיוחד שעשוי מג׳מיד ותבלינים עם צנוברים מפוזרים למעלה. בפועל, אנשים בד״כ משתמשים בשקדים מטוגנים במקום בצנוברים כי הם זולים יותר.מנסף היא המנה הלאומית של ירדן, אך רוב האנשים באזורים העירוניים אוכלים אותו רק באירועים מיוחדים ולא כמנה יומיומית. מנות נפוצות אחרות כוללות את המקלובה, ירקות ממולאים ופריקה.

המקום הפופולרי ביותר לאוכל זול הוא מסעדת ירושלים בדאונטאון של עמאן.

מזטים בסגנון לבנטיני מוגשים ב״סגנון לבנוני״ שטיפוסי למסעדות ברחבי המדינה, ואפשר למצוא בקלות רשתות מזון מהיר, כולל מקדונלד׳ס, פיצה האט ובורגר קינג. בנוסף לרשתות המוכרות באירופה וצפון אמריקה, יש גם בתי עסק מקומיים כמו:

Abu Jbarah: אחת ממסעדות הפלאפל המפורסמות ביותר בירדן

Al kalha: מסעדת פלאפל וחומוס מפורסמת בירדן

Al-Daya'a and Reem: מקומות מפורסמים של שווארמה ומנות אחרות

באשר למסעדות בסגנון זר, הן לא חסרות. הטובות ביותר נמצאות בד״כ במלונות 5 כוכבים, אבל המחיר גבוה. מסעדות איטלקיות ופיצריות די נפוצות בעמאן, מדבה ועקבה, אבל קשה למצוא אותן בערים אחרות.

יותר ויותר בתי קפה בירדן מגישים עכשיו גם אוכל. יש שפע של בתי קפה בסגנון מזרח תיכוני שמגישים נרגילה (Argeelleh) בנוסף למשקאות קפה מערביים ומזרח תיכוניים. יש גם מספר גדול של בתי קפה בסגנון מערבי, שבד״כ מגישים קינוחים בסגנון מערבי, סלטים וסנדוויצ׳ים.

כשאוכלים במסעדות בירדן (בעיקר באזורים תיירותיים כמו פטרה ועקבה), שימו לב למחיר ההזמנה בתפריט כדי שיהיה לכם מושג לגבי המחיר הכולל. יש מסעדות שמנסות לגבות מחיר יותר גבוה מתיירים. הם מכנים את זה ׳עמלת שירות׳ שהם טוענים שנגבית בכל המסעדות, אבל אין לזה גיבוי בחוק. יחד עם זאת, כישראלים, עדיף לא להתווכח על כמה שקלים ולא לעורר מהומה במדינה ערבית.

בפטרה, מסעדת Nawwaf's Kitchen  (מרחק יריקה מאתר ׳פטרה הקטנה׳), הוא אולי המטבח הביתי היחיד במדינה שנפתח עבור שוחרי גורמה. המקום מנוהל ע״י המאסטרו של המטבח הבדואי, Nawwaf Hwatats. זהו מקום צנוע וזול שגם משרת קבוצות גדולות. כדאי להודיע לו מראש שאתם מגיעים בטלפון +962 776 882 309.

שופינג בירדן

המטבע בירדן הוא דינר ירדני (JOD), שמחולק לאלף פילס ו-100 פיאסטר (או קירש). המטבעות מגיעות ב-1, 5 ו-10 פיאסטר ו0.25 ו-0.5 דינר. שטרות מגיעות ב-1, 5, 10, 20 ו-50 דינר. שיעור המטבע קבוע ב-0.708 לכל דולר אמריקאי (או 1.41 דולר אמריקאי לכל דינר), אם כי זה יכול להשתנות בהתאם למס שהוא בתעריף גבוה מאוד. רוב המסעדות והחנויות הנודעות יותר בקניונים גם מקבלות דולרים.

ברוב המקומות יש כמות מוגבלת של עודף במזומן, כך שחשוב להסתובב עם שטרות של 1 ו-5 דינר. מאחר שהכספומטים מוציאים רק שטרות של 20 ו-50 דינר, זה יכול להיות קשה אם אתם רוצים להוציא סכומים גדולים.

כרטיסי אשראי מתקבלים בצורה מוגבלת שלפעמים נראית רנדומלית. ברוב בתי המלון ובתי הארחה מקבלים תשלום באשראי. את דמי הכניסה לפטרה (50 דינר ויותר) אפשר לשלם במזומן או באשראי, יש חלון נפרד למזומנים וכרטיסי אשראי. כל הכספומטים בנמל התעופה עמאן ובמקומות אחרים גובים עמלה על משיכת מזומנים.

עלויות טיול בירדן

תקציב ליום אחד בתנאי תרמילאי יכול להיות כ-15 דינר. 25 דינר ישיגו לכם מקום לינה קצת יותר טוב, ארוחות בסיסיות במסעדות וכוס בירה מפעם לפעם. זהו מטבח שמתבסס רבות על מצרכים חקלאיים שזול לשמר אותם.

תושבים שאינם ירדנים יכולים לקבל החזר מס בשדה התעופה כשהם חוזרים הביתה. סכום המס חייב להיות יותר מ-50 ואפשר לקבל החזר מס על אוכל, הוצאות לינה, זהב או טלפונים ניידים.

בטיחות

יחסית למדינות ערביות, ירדן נחשבת מדינה מאוד בטוחה. ישראלים רבים מטיילים בירדן – בין אם מדובר על חופשות בעקבה, טיול לפטרה או טיול ג'יפים בואדי רם – ותקריות בטחוניות הן עניין נדיר מאוד. סטטיסטית, הסכנה הגדולה ביותר לבריאותכם בירדן היא כנראה להיות מעורבים בתאונת דרכים. יחד עם זאת – לפני יציאה לטיול בירדן עליכם לבדוק את ההנחיות באתר המטה ללוחמה בטרור ולהפנים שבכל זאת, מדובר על מדינה שהיתה בעבר אויבת ועדיין יש בה אנשים שעלולים להיות עוינים.

הצבא שולט באזורים הסמוכים לגבולות עם עיראק, סוריה וישראל, כך שכדאי להסתובב עם הדרכון שלכם כשאתם מבקרים באזורים האלה.

ירדן היא אחת המדינות הליברליות ביותר במזרח התיכון. אופנות מערביות פופולריות בקרב נשים ירדניות צעירות. עם זאת, יש ללבוש בגדים צנועים באתרים דתיים ובעת ביקור באזורים שמרניים יותר בעיר או בכפר. אפילו באזורים העירוניים הליברליים יותר, הטרדה מינית היא בעייה אמיתית עבור נשים, אם כי זה בד״כ לא עובר את הגבול של שריקות ומבטים. זכרו שירדן היא מדינה מוסלמית ונורמות מסויימות שמקובלות במערב כמו הפגנת חיבה בפומבי, עשויות להיחשב לפוגעניות, אפילו בעיני המעמד העליון המערבי המשכיל. הומוסקסואליות אינה דבר שמקובל בירדן כמו במערב, אם כי הדבר לא אסור ע״פ חוק, כמו ברוב מדינות ערב האחרות. מין בהסכמה בין זוגות לא נשואים בירדן הוא טכנית בלתי חוקי ונחשב כניאוף. בפועל, כמעט אף פעם לא אוכפים את החוק (מאחר שאפשר לתבוע רק על בסיס תלונה של בן הזוג או הורה).

למרות הנוכחות של מאפיות זרות, זנות היא בלתי חוקית ולא מקובלת.

מטיילים להט״בים בירדן

הומוסקסואליות אינה נחשבת לפשע בירדן, אבל יש סצנת קטנה ודיסקרטית של קהילת להט״בים בעמאן, והם מקובצים בעיקר באזורים ליברליים כמו ״רחוב הקשת״ (Rainbow Street). רוב הירדנים מאמצים גישה של ״אל תשאל, אל תספר״ בנוגע לנטיות להט"ביות וירדן היא עדיין מדינה שמרנית מבחינה תרבותית. הפגנה פומבית של חיבה בהחלט לא באה בחשבון (זה נכון גם לגבי זוגות סטרייטים) ועלולה להוביל להערות נבזיות.

כבוד ומנהגים

ירדן היא מדינה מאוד מסבירת פנים לתיירים ולזרים, והמקומיים ישמחו לעזור לכם אם תבקשו עזרה. למרות זאת, במיקרים מסויימים, אם ירדנים שאינם אוהבים את היחסים עם ישראל יבינו שאתם ישראלים, הם עלולים לנתק איתכם מגע ולומר "חראם" (חרם). בגדול, הירדנים יכבדו אתכם ואת התרבות שלהם אם תכבדו את שלהם – כבדו את האיסלאם, הדת השלטת ואת מלך ירדן.

לבשו בגדים צנועים לאתרים הדתיים החשובים. כבדו את הממלכה הירדנית, שמקבלת תמיכה גדולה מהעם. הממלכה הירדנית מאוד מתונה ופתוחה לרפורמה, וכך גם העם הירדני.

האכילה בציבור במהלך הרמדאן אינה אסורה, אבל עדיף לא לאכול בציבור. במהלך הרמדאן, הרחובות כמעט ריקים מאדם בסביבות השקיעה, הזמן שבו אנשים חוזרים לבתיהם לאכול. החנויות, הקניונים, מסעדות וכו׳ פתוחים מאוחר יותר (בקיץ, בד״כ אחרי 21:00). זה לא משפיע על המסעדות הגדולות הקרובות למוקדי התיירות. כמו כן, במהלך עיד אל-פטר, זה בלתי אפשרי להשיג את המיניבוסים הנקראים serves בשעות אחר הצהריים המאוחרות או בערבים בחלקים גדולים של המדינה. תכננו מראש אם אתם לוקחים serves לאזורים מרוחקים. יכול להיות שתצטרכו לחזור במונית. עם זאת, JETT ו-Trust International Transport בד״כ מוסיפים עוד אוטובוסים ללו״ז שלהם במהלך התקופה הזו, בעיקר למי שנוסע מעמאן לעקבה.

לירדנים יש בעיה אמיתית עם העמידה בתור לקבלת שירות. עם זאת, זה לא משפיע על רוב יעדי התיירות כמו פטרה (שבה רוב האנשים שעומדים בתור לקניית כרטיסים הם זרים).

למרות שירדן היא מדינה מאוד מסבירת פנים לזרים, העובדה שיש הרבה תיירות ושהאומה מאוד מערבית הפכה את המקומיים במידה מסוימת לאדישים כלפי תיירים. למרות שזו מדינה ערבית, בפועל, תרגישו (בעיקר בעמאן) כאילו אתם באירופה. המקומיים ידידותיים, אבל אל תצפו לקבלת פנים חמה במיוחד.

בריאות בירדן

יש כמה סוגיות בנושא בריאות בערים הירדניות, אבל קחו בחשבון שירדן היא גם מרכז טיפולים רפואיים במזרח התיכון ויש בה בתי חולים מהמתקדמים והמכובדים ביותר בעולם. רק זכרו לנקוט באמצעי זהירות כשאתם קונים אוכל ממוכרים ברחוב, האוכל עלול לא להיות בטוח תברואתית. יש מספר גדול של בתי חולים בירדן, בעיקר בעמאן.

אם יש לכם מקרה חירום כשאתם בירדן, השתמשו במספר החירום 911.

בתי חולים בסטנדרט בינלאומי בעמאן כוללים את:

  1. מרכז אל-ח׳לידי (Al Khalidi Medical Center), Fourth Circle, ג׳באל עמאן (Jabal Amman), +962 6 460 1701
  2. בית חולים ירדן (Jordan Hospital), סמוך לרחוב המלכה נור (Queen Nour St), שמייסאני (Shmeisani), עמאן, +962-6-5608080
  3. המרכז הרפואי הערבי (Arab Medical Centre), 5th Circle, מאחורי מלון שרתון, עמאן, +962 6 592 1199
  4. בית החולים איסתישארי (Istishari Hospital), ואדי סקרה (Wadi Saqra) מול גני המלך עבדאללה (King Abdullah Gardens), עמאן, +962 6 5001000
  5. בית החולים הכירורגי עמאן (Amman Surgical Hospital), 3rd Circle, ג׳בל עמאן, +962 6 4641261
  6. בית חולים פארה (Farah Hospital) (בעיקר כמחלקת יולדות והמחלקה לילדים), בין 3rd Circle ו- 4th Circle מאחורי מלון לה רויאל (Le Royal Hotel), עמאן, +962 6 460 3555

תקשורת בירדן

הקידומת הבינלאומית לחיוג לירדן היא +962. כשמתקשרים מטלפון מקומי, השתמשו באפס כקידומת.

אפשר לקנות כרטיסי סים בנמל התעופה (דוכנים בנמל התעופה עמאן ליד יציאת הנוסעים). כרטיס סים משולם מראש חדש עם 3 גיגה בייט דאטה לחודש אחד עולה 8 JOD, 10 גיגה בייט עם כמה דקות מקומיות, 11 JOD. לא נראה שיש בעיה לקשר מספר מכשירים. VOIP כמעט לא פועל ללא VPN. ברוב המדינה יש כיסוי קליטה לניידים. יש שלושה ספקים עיקריים: Zain – הספק הראשון והגדול ביותר, Orange ו – Umniah.

אפשר לרכוש מספרים זמניים מבוססי כרטיס בנמל התעופה או בכל חנות מכשירים ניידים בחינם. אפשר לטעון את המספרים האלה עם כרטיס משולם מראש החל מ-1 JODבלבד. אפשר לרכוש טלפונים משולמים מראש בעלות נמוכה בחנויות נייד רבות ברחבי המדינה בעלות של כ- JOD20-30.

ודאו שהמוכר מגדיר את הטלפון שלכם כי עשויה לא להיות לו הקונפיגירציה לשימוש ב-APNs והוא עשוי שלא לדבר בפרוטוקול של הרשת לגילוי אוטומטי שלהם. ייתכן שזה דורש הדרכה.

הוספת תגובה

ביטוח נסיעות לחו''ל
כרטיסי ספורט

עדכוני מבצעי נופש

הורדת אפליקציה
חופשה בישראל